Denník N

Zrušte podvod na živnostníkoch!

Živnostníci platia 202,26 eura mesačne, ale dôchodok dostanú rovnaký ako zamestnanci, ktorí spolu so svojimi zamestnávateľmi platia na odvodoch len 76 eur mesačne.

Autor je podpredsedom SaS

Pamätáte sa na leto 2012? Vtedy sa prvýkrát v parlamente naplno rozbehol valec 83 smerákov – kolesíkov, riadený palcom pani podpredsedníčky Laššákovej a „aristokratom“, kráľom nášho zdravotníctva Pavlom Paškom. To ešte v parlamente sedel aj špecialista-alobalista Jánoš…

Od roku 2013 platia živnostníci odvody najmenej z 50 percent priemernej mzdy

V lete 2012 minister Richter priniesol do parlamentu novelu zákona o sociálnom poistení. Po dramatickom rokovaní, ktoré by možno trvalo až doteraz, keby mali niektorí opoziční kolegovia viac guráže a menej chuti ísť na letné dovolenky, boli sporitelia v druhom pilieri okradnutí o viac ako polovicu ich budúcich úspor – a živnostníci dostali darček – zvýšené takzvané minimálne odvody. Od roku 2013 až doteraz tak živnostníci musia platiť odvody zo základu najmenej 50 percent priemernej mzdy. V roku 2016 je tento základ 429 eur a minimálne odvody do Sociálnej poisťovne sú 142,20 eura mesačne. Spolu so zdravotnými odvodmi je to 202,26 eura mesačne.

Odvtedy Richter a ďalší smeráci obhajujú zvýšenie odvodov živnostníkov – že vraj budú mať vyššie dôchodky. Prepáčte, je to čisté klamstvo a podvod na živnostníkoch.

Na minimálny dôchodok stačí 25 percent priemernej mzdy

Od leta 2015 Richter totiž zaviedol takzvané minimálne dôchodky. Pre nárok na minimálny dôchodok a zároveň pre jeho výšku je dôležité, aby mal občan najmenej 30 rokov odvody vypočítané najmenej z 25 percent priemernej mzdy ¹. Ak sa tak stane, bude jeho minimálny dôchodok v rozmedzí od 269 do približne 340 eur – podľa toho, koľko takýchto rokov občan za svoj život „nazbiera“. Napríklad pri štyridsiatich takýchto rokoch bude minimálny dôchodok 311 eur.

Rovnaký dôchodok tak bude mať živnostník, ktorý si bude 40 rokov platiť odvody zo svojho minimálneho základu, čo je 50 percent priemernej mzdy, aj zamestnanec, ktorý si bude platiť 40 rokov odvody zo mzdy vo výške len 25 % priemernej mzdy².

Inými slovami – ak by živnostníci platili odvody len z 25 percent priemernej mzdy, mali by dôchodok rovnaký, ako keď platia z 50 percent priemernej mzdy.

Zníženie zdravotných odvodov pre zamestnancov

Od roku 2015 sa v zdravotnom poistení zaviedla odpočítateľná položka. Tá sa však vzťahuje len na zamestnancov v pracovnom pomere alebo štátnych zamestnancov. Živnostníci na ňu právo nemajú. Zamestnanec s príjmom do 380 eur mesačne tak žiadne zdravotné odvody neplatí – živnostníci ich však platiť musia. V roku 2016 je to najmenej 60,06 eura mesačne.

Živnostníci platia skoro trikrát toľko ako niektorí zamestnanci

Realita dneška: živnostníci platia 202,26 eura mesačne, ale dôchodok dostanú rovnaký ako zamestnanci, ktorí spolu so svojimi zamestnávateľmi platia na odvodoch len 76 eur mesačne ³.

Čo s tým?

Toto je ťažký podvod spáchaný vládou Roberta Fica na živnostníkoch. Túto krivdu treba napraviť. Strana SaS navrhuje zrušenie minimálnych odvodov živnostníkov, zavedenie odpočítateľnej položky v zdravotnom poistení aj pre živnostníkov, ale najmä – navrhujeme zavedenie odvodového bonusu – komplexného a spravodlivého riešenia daňového, odvodového a sociálneho systému na Slovensku.

A prečo v titulku píšem „Zrušte podvod na živnostníkoch!“?

Pretože urobiť to musíte vy. A to tak, že 5. marca nezostanete sedieť doma. Je koho voliť.

*****

1) Občanovi sa pre nárok na minimálny dôchodok započíta každý rok, v ktorom je jeho vymeriavací základ najmenej vo výške 24,1 % priemernej mzdy zistenej Štatistickým úradom za daný rok.

2) Živnostník, ktorý by 40 rokov platil odvody z minimálneho základu vo výške 50 % priemernej mzdy, by mal v roku 2016 „normálny“ dôchodok približne 264 eur. To je menej ako minimálny dôchodok, preto bude mať priznaný minimálny dôchodok 311 eur. Rovnaký ako zamestnanec, ktorý 40 rokov platil odvody zo základu len 24,1 % priemernej mzdy.

3) Pri mzde zamestnanca 220 eur bude mať zamestnanec nárok na minimálny dôchodok. Odvody zo zdravotnej poisťovne sa neplatia (odpočítateľná položka), odvody do Sociálnej poisťovne sú približne 76 eur.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie