Denník N

Nedeľná nekázeň: Strácať a znovu hľadať vieru nie je hanba

Ilustrácia - Fedor Pichanič
Ilustrácia – Fedor Pichanič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ako môže človek spoznať Boha? Môžeme ho poznávať rozumom: kriticky myslieť, pýtať sa, čítať biblické spisy v kontexte. Vedieť, že vedecké skúmanie nie je s vierou v protiklade, naopak, pomáha nám porozumieť širším súvislostiam. Boha môžeme spoznávať aj srdcom – nachádzať Božie pôsobenie, skutky lásky prostredníctvom láskavého človeka.

Boh je láska a človeka stvoril na svoj obraz, obraz Lásky. Tento obraz však nesmie ostať statickým, zadefinovaným raz a navždy, musí sa permanentne stávať skutočnosťou. Viera je dynamický proces. Ak ju dnes dokážeme prežívať, potvrdiť, ešte to neznamená, že ju zajtra, v budúcnosti nebudeme strácať a znova hľadať. To nie je hanba. Nebezpečným nedorozumením je to, ak si na istote svojej viery zakladáme v presvedčení, že sme spasení, nič sa nám nemôže stať a našou jedinou úlohou je misionovať iných.

„Cirkev má vlastný svet, ľudia s inou kultúrou doň nezapadajú. Vyberajú si „správnych ľudí“, ale nie sú takí úžasní, ako sa prezentujú. Niektoré farnosti sa nezastávajú menšín. Nepáči sa mi, že kresťania odsudzujú ľudí z LGBT+ komunity, vyberajú si z Biblie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie