Denník N

Sviatlana Cichanovská: Podcenili sme brutalitu režimu, Rusi boli pripravení Lukašenka brániť

Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská. Foto - TASR/AP
Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Sviatlana Cichanovská kandidovala v roku 2020 za bieloruskú prezidentku namiesto svojho uväzneného manžela, nakoniec ju podľa nezávislých odhadov podporila veľká časť voličov. Voľby však opäť zmanipuloval režim Alexandra Lukašenka a Cichanovská bola násilím donútená k emigrácii. Teraz žije v litovskom exile.

V rozhovore opisuje, čo sa stane s Bieloruskom, keď na jeho území rozmiestnia jadrové zbrane, ako sa Lukašenkovi podarilo udržať pri moci po protestoch v roku 2020 a či by jeho režim padol v prípade, že by sa diktatúra v Rusku zrútila. Vysvetľuje tiež, v čom je rozdiel medzi Bielorusmi a Rusmi, ktorí dostávajú z médií rovnakú propagandu, no reagujú na ňu rozlične.

Akú hrozbu predstavuje pre Bielorusko prípadné rozmiestnenie jadrových zbraní na jeho území?

Skôr než na túto otázku odpoviem, rada by som uviedla, že Bielorusi sú kategoricky proti rozmiestňovaniu jadrových zbraní v našej krajine. Uvedomujeme si, že Rusko tým chce upevniť svoju prítomnosť v Bielorusku, pretože potom by aj po zmenách v našej krajine bolo ťažké sa jadrových zbraní zbaviť a Rusko si môže nárokovať svoju prítomnosť na ich obsluhu.

Preto už teraz vyzývame medzinárodné spoločenstvo, aby tomu venovalo pozornosť a všetkými možnými aj nemožnými prostriedkami rozmiestneniu zabránilo. Lukašenkova propaganda sa chváli tým, že jadrové zbrane budú dáždnikom, ktorý zabráni ostatným krajinám ohrozovať Bielorusko. Nás však nikto neohrozuje, to sú rozprávky. A to, že z našej krajiny robí terč, je očividné.

A teraz napriek tomu, aké ťažké je do Bieloruska doručiť nejaký apel, sa snažíme vysvetľovať, aké dôsledky môže mať odovzdanie jadrových zbraní do rúk nekompetentných ľudí. Všetci si pamätajú černobyľskú katastrofu a my tu máme Astraveckú jadrovú elektráreň, ktorá striedavo funguje a nefunguje, a nedarí sa ju poriadne spustiť.

Povolením rozmiestniť jadrové zbrane Lukašenko zrádza

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Rozhovory

Vladimir Putin

Svet

Teraz najčítanejšie