Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: V novej vláde máme štyri ženy. Poďme sa rozprávať, prečo ich nie je viac 

Vymenovanie úradníckej vlády. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vymenovanie úradníckej vlády. Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

máme za sebou – a zdá sa, že aj pred sebou – turbulentné dni na politickej scéne. Vznikla nová vláda a prezidentka Zuzana Čaputová sa rozhodla podniknúť právne kroky proti nenávistným a klamlivým výrokom Roberta Fica.

Ten sa po tomto prezidentkinom ozname viackrát vyjadril, že Slovensko má iné problémy ako riešiť emočné a psychické stavy prezidentky. Nuž, Fico asi vie, o čom hovorí, lebo keď v minulosti žaloval vydavateľa denníka SME za Shootyho karikatúru, ktorá naznačovala, že nemá chrbtovú kosť, on aj jeho advokátka spomínali, že mu to spôsobilo „bolesť na duši“.

Tak či onak, je správne, že prezidentka je pripravená brániť sa. Nepriateľské a vulgárne prostredie totiž z politiky vytláča ženy, ako o tom píšem v téme týždňa.

Prečítať si môžete aj profil ženy, ktorá zažila v detstve obrovskú traumu, ale nikto jej nedokázal pomôcť, a tak ju zabil žiaľ; ale aj o tom, ako chcú v Rusku zákonom zaradiť feminizmus medzi extrémistické hnutia.

Odporúčam rozhovor o nenaplnenej túžbe byť matkou aj film o tom, aké je byť tínedžerkou.


Téma týždňa: Mala prezidentka Čaputová vymenovať do vlády viac žien? 

Nová vláda premiéra Ľudovíta Ódora má jednu vicepremiérku – Líviu Vašákovú a tri ministerky – Janu Dubovcovú, Sylviu Hroncovú a Soňu Gaborčákovú. V slovenskej histórii ešte nikdy neboli vo vláde viac ako štyri ženy, jediný kabinet, ktorý mal toľko členiek ako Ódorov, bol Mečiarov v rokoch 1994 – 1998.

Doteraz sme mali jedinú predsedníčku vlády – Ivetu Radičovú, tá mala v kabinete jednu ministerku – Luciu Žitňanskú.

Súčasná vládna zostava vznikla viac-menej ako výber prezidentky Zuzany Čaputovej a objavili sa otázky, či v nej nemohlo byť viac žien, aj pripomienky, že je škoda,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pod slnkom Jany Shemesh

Silné ženy

Zuzana Čaputová

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie