Denník N

Zelenského turné po Európe: čo mu sľúbili Nemci, Francúzi a Briti?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prichádza na stretnutie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom do Elyzejského paláca v Paríži v nedeľu 14. mája 2023. Foto - TASR/AP
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prichádza na stretnutie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom do Elyzejského paláca v Paríži v nedeľu 14. mája 2023. Foto – TASR/AP

Jediné miesto, odkiaľ Zelenskyj vyšiel naprázdno, bol Vatikán. Pápež František neodsúdil ruské vojnové zločiny a Ukrajine ponúkol svoje modlitby.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v nemeckom meste Aachen prevzal prestížnu Cenu Karola Veľkého. Každoročne ju udeľujú osobnostiam, ktoré sa podieľajú na šírení európskych hodnôt a myšlienok. Tento rok ju udelili Zelenskému a všetkým Ukrajincom za to, že pred ruskou agresiou „bránia nielen suverenitu svojej krajiny a životy svojich občanov, ale aj Európu a európske hodnoty“.

„Ukrajina stelesňuje všetko, pre čo európska myšlienka žije: odvahu presvedčenia, boj za hodnoty a slobodu, oddanosť mieru a jednotu,“ povedala počas odovzdávania cien šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen o krajine, ktorá sa dlhodobo snaží o integráciu do Európskej únie a nie vždy sa tam stretne s pochopením.

Ocenenie má symbolickú hodnotu, ale nie je to to najdôležitejšie, čo Zelenskyj zo svojej víkendovej cesty po viacerých európskych krajinách prinesie.

Ukrajina plánuje veľkú protiofenzívu, ktorá si vyžaduje vycvičené brigády a množstvo ťažkej vojenskej techniky a zbraní. Nie všetko Kyjiv mal a Zelenskyj koncom minulého týždňa priznal, že ešte čakajú na ďalšie dodávky.

Z cesty po Európe sa však vracia s novými prísľubmi. Nemecko Ukrajine prisľúbilo balík pomoci vo výške takmer troch miliárd eur. Francúzsky prezident Emmanuel Macron sľúbil ľahké tanky a obrnené vozidlá aj s výcvikom pre vojakov, ktorí ich budú obsluhovať, a britský premiér Rishi Sunak zase „stovky“ dronov a rakiet protivzdušnej obrany. Aj v Taliansku Zelenského uistili, že budú pokračovať v pomoci Ukrajine.

Rusko pritom bolo nervózne už aj pred tým, ako Ukrajinci začali v piatok postupovať v okolí Bachmutu.

Nemecko siahlo do vrecka

Ako prvé Zelenskyj navštívil Taliansko, ktorého ultrapravicová premiérka Giorgia Meloni bola kedysi podporovateľkou Putina, ale do týždňa po vypuknutí vojny otočila o 180 stupňov. Zelenského srdečne privítala, na tlačovej konferencii ho označila za svojho „priateľa“ a dodala, že Taliansko bude naďalej „aj vojensky“ podporovať Ukrajinu, „obeť brutálnej a nespravodlivej agresie zo strany Ruskej federácie“. Od začiatku vojny Taliansko poskytlo Ukrajine pomoc vo výške približne jednej miliardy eur.

V Ríme Zelenského vyzdvihla nemecká stíhačka, aby ho dopravila do Berlína. Nemecký kancelár deň predtým ohlásil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 2,7 miliardy eur, čo je približne rovnaká suma, akú Ukrajine dali v priebehu celého trvania vojny. Je to zatiaľ najsilnejší signál o podpore Ukrajiny,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie