Denník N

Erdoganovi ušlo víťazstvo len veľmi tesne. Turecko čaká napínavé druhé kolo a drsná kampaň

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho manželka Emine vo volebnej centrále. Foto - TASR/AP
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho manželka Emine vo volebnej centrále. Foto – TASR/AP

Erdogan v prvom kole tesne porazil opozičného kandidáta a parlament nakoniec ovládla jeho koalícia. Dve najväčšie prekvapenia tureckých volieb hodnotíme s analytičkou Luciou Yar.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Turecké voľby s nálepkou najdôležitejšie v roku 2023 sa skončili veľmi tesne a tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi prekvapivo ušlo víťazstvo už v prvom kole zrejme len o malý kúsok.

Podľa neúplných výsledkov získal Erdogan 49,49 percenta hlasov, jeho vyzývateľ Kemala Kilicdaroglu 44,79 percenta.

Ak sa výsledky potvrdia, Turecko tak veľmi pravdepodobne bude čakať veľmi drsná kampaň a napínavé druhé kolo o dva týždne. Erdogan ho ešte nikdy nepotreboval, no napriek tomu je jeho výsledok považovaný za veľké prekvapenie a úspech vzhľadom na to, že prieskumy favorizovali opozíciu tak v parlamentných, ako aj prezidentských voľbách.

Economist to zhodnotil ako najhorší možný výsledok pre opozíciu, ak nerátame, že by Erdogan vyhral už v prvom kole. Do toho druhého tak pôjde turecký prezident z pozície favorita.

Nikto nechce ukázať strach

„Bude to súboj o každý hlas. Mobilizácia bude kľúčová a žiadna strana nebude chcieť ukázať strach alebo frustráciu,“ komentuje výsledky volieb pre Denník N expertka na Turecko Lucia Yar. O tom, ako to nakoniec dopadne, podľa nej rozhodne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Erdoganovo Turecko

Svet

Teraz najčítanejšie