Denník N

Zo strážcov prírody chcú urobiť policajtov a SBS, strážcovia protestujú v petícii

Tabuľa pod Sandbergom. Foto N - Tomáš Benedikovič
Tabuľa pod Sandbergom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Strážcovia prírody protestujú proti tomu, aby ich namiesto správ chránených území riadila inšpekcia životného prostredia a aby sa venovali najmä vyberaniu pokút. Pozmeňujúci návrh, ktorý novelizuje zákon o ochrane prírody, predložila Anna Zemanová (SaS) k návrhu zákona o turistických trasách, ktorý je teraz v druhom čítaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Strážcovia prírody by sa mali presunúť spod správ národných parkov a chránených krajinných oblastí pod Slovenskú inšpekciu životného prostredia. Po novom sa majú venovať najmä kontrole v teréne a pokutovaniu, hoci dnes plnia aj ďalšie úlohy. Dokonca majú pôsobiť ako SBS a strážiť nehnuteľnosti v pôsobnosti ministerstva životného prostredia.

Pozmeňujúci návrh v tomto duchu predložila poslankyňa Anna Zemanová (SaS) k zákonu o turistických trasách. Parlament by mal o ňom rokovať tento týždeň.

Zmenu vymyslelo ministerstvo životného prostredia a jemu podriadená Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP). Vychádza z Koncepcie boja proti environmentálnej protiprávnej činnosti, ktorú vydal už bývalý minister životného prostredia Ján Budaj v polovici mája 2023.

Jedným z autorov je Ján Jenčo, generálny riaditeľ inšpekcie, ktorý koncepciu prezentuje na rôznych fórach. Stráž prírody má podľa neho robiť kontrolu dodržiavania zákona o ochrane prírody, nie upratovačov, teda iné úlohy, ktorým sa dnes profesionálni strážcovia bežne venujú.

„Drvivá väčšina profesionálnych strážcov je proti tomu,“ hovorí Ján Bariak, strážca prírody v Chránenej krajinnej oblasti Poľana. Strážcovia sa proti Jenčovmu slovníku ostro ohradili.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Lesy SR

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie