Denník N

Týždeň v zdraví: Viete všetko dôležité o rakovine prsníka? Poznáte včasné príznaky Parkinsonovej choroby? Vyskúšali ste už metódu 4-7-8?

Ilustračné foto - Flickr.com/Rachelsian
Ilustračné foto – Flickr.com/Rachelsian

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

V dnešnom vydaní sa môžete dočítať:

  •  všetko dôležité o karcinóme prsníka;
  •  fakty o Parkinsonovej chorobe;
  •  všetko, čo treba vedieť o metóde 4-7-8.

Nie každá hrčka na prsníku znamená rakovinu, lekára však treba navštíviť

Pri rakovine prsníkov podobne ako pri rakovine semenníkov by sme mali všetci vo vlastnom záujme pravidelne aplikovať jednoduché samovyšetrenie, ktoré s troškou cviku zvládne doma naozaj každý. Týmito jednoduchými metódami vizuálnej a hmatovej domácej diagnostiky dokážeme sami identifikovať anomálie, ktoré treba potom ukázať lekárovi.

Našťastie nie všetky hrčky musia byť zhubné nádory, definitívnu diagnostiku akejkoľvek hrčky treba nechať v rukách lekárov. Je dôležité vyvarovať sa aj nihilistickému extrému: pre nejakú hrčku predsa nebudem behať po lekároch, hanbiť sa a cítiť sa nepríjemne, keď ma budú prehmatávať.

Existuje viacero rôznych príčin rozličných hrčiek, ktoré môžeme nahmatať na prsníkoch. Väčšina z nich nie je rakovinová, môžu to byť rôzne lokalizované opuchy, vyvýšeniny, vydutia, hrčky, ktoré sa líšia od okolitého tkaniva prsníka alebo sú len na jednom prsníku. V každom prípade platí, že akúkoľvek hrčku by mal vidieť a diagnostikovať lekár.

Ženský prsník pozostáva z rôznych typov tkanív, okrem mliečnych žliaz a kanálikov sú v prsníku aj vláknité a tukové tkanivá, cievy, nervy a lymfatické uzliny. Každá časť prsníka môže reagovať rôznym spôsobom na hormonálne zmeny v tele, ktoré ovplyvňujú štruktúru prsníka a aj vývoj hrčiek.

Najčastejšími príčinami či druhmi hrčiek sú cysta, abscesy naznačujúce infekciu, fibroadenóm, intraduktálne papilómy, tuková nekróza, lipóm, karcinóm prsníka. Niektoré hrčky môžu mať zreteľný okraj, iné sú súčasťou oblasti tkaniva, pri niektorých sa vyskytuje aj výtok z bradaviek.

Bez ohľadu na terminológiu, kategorizáciu a možné príčiny je kľúčovo dôležitá pravidelná domáca samodiagnostika. Hrčku treba najprv nájsť, aby ju mohol lekár presne diagnostikovať.

Okrem samovyšetrenia prsníkov je ďalšou metódou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Duševné zdravie

Týždeň v zdraví

Každý utorok v prinášame najdôležitejšie informácie o zdraví, prevencii ochorení, ale aj praktické rady, ako sa pohybovať v slovenskom zdravotníctve a ako dostať to, na čo máte nárok. Newsfilter Týždeň v zdraví píšu pre Denník N lekári Tomáš Havran a Marek Karman, ktorí pripravujú newsletter Od môjho lekára.

Zdravie

Teraz najčítanejšie