Denník N

Vyprosujem si slobodu a nedám si na ňu siahnuť (citáty Antona Srholca)

Kňaz Anton Srholec. Foto – TASR
Kňaz Anton Srholec. Foto – TASR

Výber niektorých myšlienok kňaza, bojovníka za slobodu a pomocníka chudobným Antona Srholca.

Žobráci a chorí sú nato, aby nám ukázali, že je možné uniesť osud oveľa ťažší. Aby sme videli, ako veľa sme dostali.

z knihy Ako čerstvý chlieb

Ja si vyprosujem slobodu a na ňu si nedám od nikoho siahnuť. Sloboda je veľký dar, ktorý si úžasne vážim, a preto som nebol ochotný byť tolerantný k málo férovým spôsobom, ktoré vidím v cirkvi. Preto žijem na pokraji. 

z rozhovoru pre SME

Moje hoby sú chlapi bez domova a ľudia sociálne marginalizovaní. Je to prítulné a niekedy vďačné, až sa človek hanbí, koľko dobroty je v nich. A niekedy je tam toľko potlačeného teroru a zla, že dá roboty nejako ho vytesať, aby sa mi peklo nezakorenilo v dome. Aj keď do toho vkladám čas a peniaze, tak ma tá činnosť obohacuje, rastiem s tým. Pridáva mi to na pokore.

z rozhovoru pre .týždeň

My, ktorí máme v pamäti dve hrozné svetové vojny v minulom storočí, my, ktorým napchávali hlavy sovietskou demagógiou, my vieme, aké vetry fúkali z Moskvy. Preto sa dištancujeme od všetkých pokusov zvrátiť dejiny, od sentimentality a ľudí, ktorí by radi vrátili dejiny naspäť, aby sme sa opäť stali satelitom jedného impéria.

z príhovoru na hrade Devín k 17. novembru

Mám dojem, že sila človeka spočíva v tom, že po celý život zostane verný svojim snom, ktoré mal v detstve. Aj jedným z mojich snov, tým hlavným a ústredným bolo, keď som si ako mladý chlapec ranený miliónmi nezmyselných obetí v druhej svetovej vojne želal, aby zavládol vo svete mier.

po získaní Ceny Pamäti národa

Kresťan bez milosti je ako katedrála bez Boha či auto bez benzínu.

z knihy Ako čerstvý chlieb

Naša spoločnosť sa nasýti hmotným, unaví sa tým behom a potom bude hľadať iné hodnoty. A chudobní tiež nemôžu čakať so založenými rukami – „Starajte sa o mňa, toť som.“ Chudobní si musia uvedomiť, že aj oni musia poctivo pracovať. Každý cent si majú zaslúžiť, nič sa zadarmo nedáva. Som za to, aby sa školili, kvalifikovali, rekvalifikovali. Aby mali dôstojnosť, hrdosť živiť seba a to, za čo sú zodpovední.

z rozhovoru pre Trend

Pridávam sa k ľuďom veriacim, pochybujúcim aj neveriacim, ktorí odstránenie Bezáka hodnotia ako veľký faul. (…) My, čo sme za vieru a cirkev počas komunistického prenasledovania vydávali svedectvo, my máme nedobré skúsenosti s informátormi, udavačmi, dôverníkmi a konfidentmi. Tu je reálne nebezpečie, že včera Bezák, zajtra ktokoľvek z nás.

z listu pre .týždeň

Neopovážim sa agitovať za chodenie do kostola. Už dávno to prestalo byť ukazovateľom viery.

z knihy Ako čerstvý chlieb

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie