Denník N

Arabika už ľudstvu nestačí. Budúcnosťou kávy je robusta z vietnamských kopcov

Vedec Thuan Sarzynski. Foto - Thanh Hue/Washington Post
Vedec Thuan Sarzynski. Foto – Thanh Hue/Washington Post

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Píšu Rebecca Tanová a Nhung Nguyenová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Už desaťročia má svet kávy jednu hviezdu: zrnko arabiky. Podľa spoločností ako Starbucks, ktoré odmietajú používať akékoľvek iné zrná, je arabika „komplexná“ a „lahodne rafinovaná“. Medzi milovníkmi kávy vyvolala posadnutosť.

Klimatická zmena však mení aj svet kávy.

Sofistikovaná arabika je veľmi citlivá na kolísanie teplôt a v otepľujúcom sa svete má mizivé vyhliadky do budúcnosti. Objemnejšia robusta, ktorá svoj názov dostala preto, že robustne rastie aj v náročných podmienkach, naopak, môže zažiť výrazný vzostup.

Robusta bola pritom kedysi označovaná za „škaredú nevlastnú sestru“ arabiky.

Vietnam podľa vládnych dát zodpovedá za viac než polovicu globálnych dodávok robusty a zohráva čoraz dôležitejšiu rolu pri úsilí o záchranu kávy pred klimatickou zmenou.

Robusta pestovaná na zvlnených kopcoch vietnamskej vysočiny je podľa vedcov odolnejšia a plodnejšia než kdekoľvek inde na svete. Niektoré odrody produkujú dvoj- až trojnásobne viac zŕn než v iných častiach sveta.

„Arabika už nestačí na to, aby uspokojila ľudský dopyt,“ tvrdí Nguyen Nam Hai, predseda Vietnamskej asociácie kávy a kakaa, s ktorým sa zhovárame v štvrti Hočiminovho mesta, plnej módnych kaviarní. „A každý vie, že vietnamská robusta je číslom jeden na svete.“

Budúcnosť kávy leží vo Vietname

Veľká časť príklonu k robuste vyplýva z 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Svet

Teraz najčítanejšie