Denník N

Handzuš bojoval proti vedeniu hokeja, prezident ho ocenil za česť a odvahu

Do Banskej Bystrice doniesol Stanleyho pohár v roku 2013. Foto – TASR/AP
Do Banskej Bystrice doniesol Stanleyho pohár v roku 2013. Foto – TASR/AP

Kancelária prezidenta nehovorí, či medaila pre útočníka súvisí s jeho angažovanosťou v boji za zmeny v hokejovom hnutí.

Možno to o ňom neviete, ale Michal Handzuš patril medzi najlepších hráčov NHL v samostatných nájazdoch. V historických tabuľkách je v top 50 v počte gólov (dal ich 19), v priemere premenil takmer každý druhý nájazd.

„Keď sa väčšinou dopredu rozhodnem, čo budem robiť, tak gól nedám. Zvyčajne pomaly korčuľujem na brankára, sledujem, čo urobí, a potom sa rozhodnem. Mám pár trikov a používam ich podľa reakcie brankára,“ vysvetľoval zámorským médiám v roku 2013.

Zábery RTVS

Nebol sám

Aj v roku 2015 musel Michal Handzuš reagovať na pohyby hokejového protivníka, hoci tentokrát to nebolo na ľade. Keď sa tri mesiace nedarilo presvedčiť Igora Nemečka, aby sa zaviazal k novým voľbám prezidenta zväzu, vznikla kampaň Chceme hrať a jednoduchá výzva, ktorú napokon Nemeček podpísal.

Na rozdiel od samostatných nájazdov v tom Handzuš tentokrát nebol sám, viedol takmer 50 hráčov, ktorí bojkotovali reprezentáciu. O tom, či skórovali, sa úplne presvedčia až v júni tohto roku, keď sa majú konať nové voľby prezidenta zväzu podľa nových pravidiel.

Vo štvrtok dostal Handzuš od prezidenta Andreja Kisku štátne vyznamenanie Medailu prezidenta SR. Po kapitánovi Miroslavovi Šatanovi je druhým individuálne oceneným hokejistom slovenskej „zlatej éry“; vyznamenania už dostali úspešné kolektívy. Z iných hokejistov ju udelili Jozefovi Golonkovi, po smrti ju dostal aj brankár Vladimír Dzurilla.

Kancelária prezidenta nehovorí, či ocenenie súvisí s jeho vlaňajšou angažovanosťou, vyzdvihuje však Handzušovu čestnosť a odvahu.

„Vraví sa, že ak sa v rozličných prostrediach správa človek v zásade rovnako, svedčí to o jeho stálosti, vnútornej vyrovnanosti a čestnosti. V prípade Michala Handzuša treba dodať, že aj o odhodlaní, osobnej odvahe a zmysle pre fair-play,“ píše sa v odôvodnení vyznamenania pre Handzuša. Ocenenie dostal za šírenie dobrého mena Slovenska v zahraničí a za zásluhy o rozvoj v oblasti športu.

Handzuš, ktorý má z majstrovstiev sveta jedno zlato a dve striebra, pritom nepatril medzi naše úplne najväčšie hviezdy. V NHL, kde začínal v najlepšom slovenskom útoku s Pavlom Demitrom a Ľubom Bartečkom, mu 17 bodov chýba k 500-ke. Tú už nestihol, na rozdiel od Stanleyho pohára, ktorý získal v drese Chicago Black Hawks práve v spočiatku mizernej sezóne.

Akú knihu číta?

Fanúšikovia ho považujú za jedného z najinteligentnejších hokejistov, novinári sa ho často pýtajú, akú knihu práve číta. Posledné dve sezóny strávil na Slovensku a možno aj preto sa stal hovorcom hráčov.

Center už predtým ukázal, že sa nebojí angažovať vo veciach verejných. V roku 2009 odmietol stretnutie s premiérom Robertom Ficom pre plané sľuby politikov ohľadom hokeja, v roku 2014 sa zúčastnil na pochode proti korupcii v súvislosti s predraženým CT a vystúpil vtedy aj na pódiu. V kauze hral hlavnú úlohu aj prezident HC ’05  iClinic Banská Bystrica Juraj Koval, kde Handzuš ako miestny rodák posledné dve sezóny hráva.

„Keď ma oslovili, nechcel som len mlčať. Keď sa ľuďom niečo nepáči, tak by sa nemali báť na pochod ísť a nemali by si povedať, že jeden človek nič nezmôže,“ povedal Handzuš v máji pre Denník N.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prezidentské vyznamenania

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie