Denník N

Odborník na zelené strechy: Ľudia sa na ne pozerajú esteticky, pritom vzduch v dome dokážu ochladiť aj o tri stupne

Foto – archív Sky Gardens
Foto – archív Sky Gardens

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď Branislav Siklienka pred ôsmimi rokmi staval rodinný dom, o zelenej streche neuvažoval. O dva roky neskôr sa začal venovať ich realizáciám a dnes je aj prezidentom slovenskej Asociácie pre zelené strechy a zelenú infraštruktúru.

Zelená strecha na rodinnom dome môže podľa neho viesť k zlepšeniu teplotného komfortu aj znížiť prevádzkové náklady. „Kým sme nemali zelenú strechu, tak sme pod strechou mali 29 stupňov Celzia. Keď som to potom porovnával s porovnateľným letom, tak teplota klesla na 26 až 26,5 stupňa Celzia,“ hovorí Siklienka.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • aké benefity prináša zelená strecha na rodinnom dome;
  • či by si dal zelenú strechu na šikmú strechu;
  • čo si treba všímať pri starších domoch;
  • prečo na zelenú strechu nepatrí zem zo záhrady;
  • že zelená strecha nie je bezúdržbová.

Keď sme si pred stretnutím telefonovali, hovorili ste, že o zelené strechy je u nás záujem. Dá sa povedať, kde predovšetkým? Prevládajú veľké mestá?

Áno, už u nás vidieť zvýšený dopyt po zelených strechách. Aj architekti ich kreslia do projektov. Primárne ide o veľké mestá – Bratislava, Trnava, Žilina, Trenčín, Ružomberok, Košice. Celkom funguje aj Nitra, slabšie je to v Banskej Bystrici a vo Zvolene. Nemám však presnú štatistiku, je to skôr pocitové na základe ľudí, ktorí k nám chodia.

Bola som vo viacerých domoch, kde bola pôvodne naprojektovaná aj zelená strecha, ale z finančných dôvodov sa nakoniec nerealizovala. Máte podobnú skúsenosť?

Stáva sa to. My sme takisto stavali a rozpočet sa nakoniec nikdy nedodrží, vždy sa navýši. Ako prvé sa vždy škrtajú záhrada a zelená strecha. To, čo nemusí byť, prípadne to, čo sa môže posunúť v čase.

Veľa ľudí vníma zelenú strechu najmä cez jej estetiku. Aký praktický význam má?

Poviem vám o svojej situácii. Keď sme pred ôsmimi rokmi stavali dom, prišiel za mnou pán, či chcem zelenú strechu. Pýtal som sa, načo mi bude, veď ju na dome ani poriadne nevidím. Je to presne o tom, že ľudia sa na ňu pozerajú len ako na estetickú vec. Patril som k nim aj ja.

Majiteľom rodinných domov zelená strecha prináša hmatateľné úspory na prevádzkových nákladoch aj posunutí investičných nákladov v čase, no nielen to. Kým sme nemali zelenú strechu, tak sme pod strechou mali 29 stupňov Celzia. Keď som to potom porovnával s porovnateľným letom, tak teplota klesla na 26 až 26,5 stupňa Celzia. Tých 29 stupňov Celzia je extrém, ale pri teplote okolo 26 už viem celkom fungovať.

Človek vďaka tomu usporí aj na energii. V lete nemusí toľko klimatizovať, my sme obmedzili klimatizovanie miestností pod strechou minimálne o 50 percent. V zime zase zelená strecha prispieva k lepšiemu teplotnému komfortu – teplo neuniká z domu. Ten efekt v zime však nie je taký citeľný ako v lete. Ja ho u nás nevnímam.

Druhým benefitom je predĺženie životnosti hydroizolácie, ktorá je súčasťou strechy. Zelená strecha zabraňuje prieniku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Rozhovory

Bývanie a záhrada

Teraz najčítanejšie