Denník N

Vedeckú prácu vydal každé štyri dni. Podozrenie z plagiátu Mariána Brestiča prešetrí etická komisia

Marián Brestič pôsobí na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre, je členom Predsedníctva APVV a členom Rady vlády SR pre vedu, techniku a inovácie. Foto – archív ESET Science Award/Linda Kisková Bohušová
Marián Brestič pôsobí na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov SPU v Nitre, je členom Predsedníctva APVV a členom Rady vlády SR pre vedu, techniku a inovácie. Foto – archív ESET Science Award/Linda Kisková Bohušová

Jeden z najcitovanejších slovenských vedcov Marián Brestič čelí obvineniam z plagiátorstva, nesprávneho citovania, nedeklarovaného konfliktu záujmov a ďalších prehreškov. Väčšina predsedníctva vedeckej grantovej agentúry (APVV) žiada vládu, aby ho z postu v nej odvolala. „Máme podozrenia zo závažných porušení vedeckej etiky a integrity,“ vraví predseda Predsedníctva APVV Robert Mistrík. Marián Brestič hovorí o účelovej snahe o jeho diskreditáciu a hone na čarodejnice.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Článok profesora Mariána Brestiča, ktorý v roku 2021 vyšiel v známom časopise Plos One, je plagiát.

Tvrdí to väčšina členov Predsedníctva Agentúry na podporu výskumu a vývoja (APVV) – našej najväčšej vedeckej grantovej agentúry s ročným rozpočtom okolo 40 miliónov eur.

Plagiátorstvo sa považuje za významné porušenie vedeckej etiky a integrity.

Okrem toho sa Marián Brestič, ktorý pôsobí na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre (SPU), dopustil aj ďalších prehreškov vrátane chybného citovania či nedeklarovaného konfliktu záujmov, myslí si väčšina predsedníctva agentúry.

Podozrenie vyvoláva aj vysoký počet článkov publikovaný v roku 2021.

Osem členov Predsedníctva APVV preto požiadalo slovenskú vládu, aby Brestiča odvolala z tohto orgánu agentúry. Do funkcie bol vymenovaný v roku 2021.

Brestič patrí medzi najcitovanejších slovenských vedcov. Venuje sa najmä vylepšovaniu kvality a produkcie rastlín v čase klimatickej zmeny.

Podozreniami, ktoré voči nemu vznieslo Predsedníctvo APVV, sa bude zaoberať aj Etická komisia SPU v Nitre. Denníku N to potvrdila jej predsedníčka Beáta Bellerová.

V roku 2019 bol Brestič nominovaný na Eset Science Award. Správna rada Nadácie ESET rozhodla, že ho už nebude uvádzať medzi finalistami ocenenia. „Toto rozhodnutie považujeme za dôležité nielen v kontexte ocenenia ESET Science Award, ale predovšetkým pre zdôraznenie dôležitosti etiky a integrity samotných vedcov a vedeckých inštitúcií.“

Brestič obvinenia odmieta. Hovorí o účelovej snahe o jeho diskreditáciu, „hone na čarodejnice“ či „deštruktívnom prostredí plnom intríg a ohovárania“.

Stiahnuté články

Predsedníctvo APVV sa publikačnou činnosťou Mariána Brestiča začalo zaoberať po tom, ako Denník N v novembri 2022 upozornil, že trom vedcom z SPU v Nitre – vrátane Brestiča – stiahol v roku 2021 časopis Plos One sedem článkov (podľa aktualizovanej databázy Retraction Watch je ich už deväť). Články boli stiahnuté pre pochybnosti „o autorstve, konflikte záujmov a recenznom konaní“.

Podobný prípad vysokého počtu retrakcií (stiahnutých článkov) sme na Slovensku doteraz nemali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie