Denník N

Kiska vyznamenal 15 ľudí, Handzuša, Hegerovú aj zabitého právnika Valka

Prezidentské vyznamenania. Foto – prezidentská kancelária
Prezidentské vyznamenania. Foto – prezidentská kancelária

Prezident medzi vyznamenaných zaradil aj ľudí, ktorí nie sú verejne známi. Robia v zdravotníctve a v školstve.

Pätnásť ľudí si vo štvrtok z Rytierskej sály Bratislavského hradu odnieslo najvyššie štátne vyznamenania, ktoré im udelil prezident Andrej Kiska.

„Svojím dielom, svojimi skutkami a svojím poctivým úsilím uskutočňovali svoje ideály a sny,“ vysvetľuje prezidentov hovorca Roman Krpelan to, akých ľudí Kiska ocenil. „Žili a konali tak, že pomohli náš svet robiť lepším, krajším, múdrejším, humánnejším. A robili a robia česť svojej vlasti u nás doma aj za hranicami Slovenska.“

Medzi vyznamenanými je napríklad politologička Soňa Szomolányi, spisovateľ Dušan Dušek, hokejista Michal Handzuš, speváčka Hana Hegerová či zavraždený právnik Ernest Valko.

Karate s piťovcami

Práve Valkova osobnosť môže byť na prezidentovom zozname vnímaná najspornejšie. Zavraždený právnik zastupoval štát v mnohých veľkých kauzách, no zaslúžil sa aj o vznik Ústavného súdu ČSFR a bol jeho prvým predsedom. Pre jeho postoje ho rešpektovala veľká časť spoločnosti a po jeho vražde pochodoval Bratislavou tichý sprievod stoviek ľudí.

V jeho životnom príbehu sa však objavujú aj problémovejšie veci. Poznal sa s ľuďmi z mafiánskej skupiny Piťovcov a s ich šéfom Jurajom Ondrejčákom v minulosti trénoval karate. Vo Valkovom aute raz polícia zadržala aj mafiána Karola Patasyho, ktorého vyšetrovali pre vraždu.

Mnohí ocenení boli v spore s komunistickým režimom – či už ide o speváčku Hanu Hegerovú, vydavateľa Olega Pastiera, ktorý pred novembrom 1989 šíril samizdaty, či herečku Dalmu Špitzerovú.

Neznámi, ktorí pomáhajú

Prezident sa rozhodol udeliť vyznamenania aj osobnostiam, ktoré na verejnosti až také známe nie sú. Ide napríklad o dve riaditeľky gymnázií, Máriu Smrekovú z Bratislavy a Helenu Pašiakovú z Tisovca, ktoré sa snažia zmeniť pohľad na to, ako má vyzerať výchova študentov.

Ocenenie si z Bratislavského hradu odniesla aj onkologička Júlia Horáková, ktorá sa angažuje i v charitatívnej organizácii Magna Deti v núdzi.

Aj v minulosti sa medzi vyznamenanými osobnosťami objavovali menej známe mená – zväčša išlo o hasičov, záchranárov či policajtov, ktorí riskovali svoj život za záchranu iných.

Vyznamenaní prezidentom. Foto - Prezidentská kancelária
Vyznamenaní a prezidenti. Foto – prezidentská kancelária

Radil sa s ÚPN

Prezidentovi môžu laureátov na štátne vyznamenania navrhovať rôzne právnické osoby, no najčastejšie to robí vláda či parlament. Návrhy potom posudzuje šesťčlenná komisia, na ktorej čele stojí vedúci prezidentskej kancelárie Štefan Rozkopál.

Kiska dostane od komisie odporúčania, no finálne rozhodnutie, koho vyznamená, je na ňom. Do zoznamu si môže pridať aj svojich vlastných kandidátov. Kto navrhol ktorých vyznamenaných, prezidentská kancelária nezverejnila.

V minulosti sa medzi vyznamenanými objavili napríklad aj agent komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) či plukovník pohraničnej stráže. Dnes sa prezident pri výbere kandidátov radí aj s Ústavom pamäti národa, ktorý spracúva zväzky s menami agentov ŠtB.

„Považujeme to za úplne normálne, lebo je nepochybne správne, aby ľudia, ktorých ocenia za ich zásluhy a prácu, neboli ani neskôr pre svoju minulosť spochybnení,“ vysvetľuje to hovorca ÚPN Tibor Ujlacký. Členmi komunistickej strany boli z tohtoročných laureátov ústavný právnik Pavel Holländer aj politologička Soňa Szomolányi.

Pätnásť vyznamenaných

Dalma Špitzerová, účastníčka odboja a herečka, Rad Ľudovíta Štúra II. triedy

Oleg Pastier, vydavateľ, Rad Ľudovíta Štúra II. triedy

Ernest Valko, právnik, bývalý predseda Ústavného súdu ČSFR, in memoriam, Rad Ľudovíta Štúra I. triedy

Pavel Holländer, ústavný právnik, Rad Bieleho dvojkríža II. triedy

Soňa Szomolányi, politologička, sociologička, Rad Ľudovíta Štúra II. triedy

Mária Smreková, riaditeľka prvého súkromného gymnázia v Bratislave, Medaila prezidenta Slovenskej republiky

Helena Pašiaková, riaditeľka gymnázia v Tisovci, Medaila prezidenta Slovenskej republiky

Rudolf Sikora, výtvarník, Pribinov kríž I. triedy

Dušan Dušek, spisovateľ, Pribinov kríž I. triedy

Martin Porubjak, dramatik, dramaturg, in memoriam, Rad Ľudovíta Štúra II. triedy

Lucia Popp, operná speváčka, in memoriam, Rad Bieleho dvojkríža I. triedy

Hana Hegerová, speváčka, Rad Ľudovíta Štúra II. triedy

Júlia Horáková, onkologička a spolupracovníčka Magna Deti v núdzi, Pribinov kríž II. triedy

Michal Handzuš, hokejista, Medaila prezidenta Slovenskej republiky

Vladimír Dedeček, architekt, autor Incheby, Pribinov kríž II. triedy

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Prezidentské vyznamenania

Slovensko

Teraz najčítanejšie