Denník N

Po Turkoch volia aj Gréci. Nové vlády musia vyriešiť konflikt o Egejské more s obrovskými zásobami plynu

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, v strede pod gréckou vlajkou, sa prihovára voličom počas predvolebnej kampane. Foto - TASR/AP
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, v strede pod gréckou vlajkou, sa prihovára voličom počas predvolebnej kampane. Foto – TASR/AP

Grécko odhaduje, že len severne od Kréty, teda len v jednej časti tohto kontinentálneho šelfu, sa nachádza 70 až 90 biliónov kubických stôp plynu v hodnote približne 185 miliárd eur, ktorý by pomohol nahradiť v Európe ruský plyn.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Grécki novinári ani politici v noci z nedele na pondelok nespali. Sledovali voľby v Turecku a čakali na spočítanie hlasov.

Hoci Gréci sa taktiež pripravujú na parlamentné voľby, naplánované na tento víkend, noviny sú v uplynulých dňoch plné správ o Turecku.

„Či sa nám to páči, alebo nie, výsledky volieb v Turecku nastavia kurz turecko-gréckym vzťahom,“ povedala počas diskusie, organizovanej viedenským Fórom pre žurnalistiku a médiá FJUM, grécka novinárka a expertka na grécku zahraničnú politiku Alexandra Voudouri.

Očakáva sa, že po voľbách si obe nové vlády sadnú za jeden stôl a vyriešia takmer pol storočia trvajúci konflikt o územie v Egejskom mori, ktorý už minimálne dvakrát takmer viedol k ozbrojenému konfliktu. Predpokladá sa, že na dne je dostatok zásob plynu, ktorý by v Európe pomohol nahradiť ten ruský.

A hoci ostrovy patria Grécku, a tým pádom podľa dohovoru OSN aj morské dno, Turecko sa tým neriadi. Naopak, minulý rok dokonca Erdoganov koaličný partner zakreslil do mapy niektoré grécke ostrovy ako turecké.

„Turecká rétorika naberá každoročne na sile,“ dodala Voudouri.

Diplomacia zemetrasenia

Niektoré grécke ostrovy sú bližšie k Turecku ako ku Grécku. Grécko si nárokuje na vody okolo ostrovov, odvolávajúc sa na Dohovor OSN o morskom práve, podľa ktorého mu patrí kontinentálny šelf až do vzdialenosti 200 námorných míľ od základnej línie.

Základná línia je v podstate pobrežie pozdĺž mora, konkrétne bod s najväčším odlivom. Odtiaľ sa meria vzdialenosť aj pre kontinentálny šelf, teda morské dno a podložie. Grékov aj Turkov v tejto oblasti zaujíma najmä preto, lebo je bohaté na prírodné bohatstvo.

Grécko odhaduje, že len severne od Kréty, teda len v jednej časti tohto kontinentálneho šelfu, sa nachádza 2 až 2,5 bilióna kubických metrov plynu v hodnote približne 185 miliárd eur,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie