Denník N

Dosť bolo „ženských“ kľukov. Väčšina žien zvláda aj úplné kľuky, ukázal výskum

Foto - Ayo Ogunseinde/Unsplash
Foto – Ayo Ogunseinde/Unsplash

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Píše Gretchen Reynoldsová, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post.

Text, ktorý sa práve chystáte čítať, je vysvetlením, prečo by sme mali robiť viac kľukov, a návodom, ako ich robiť správne.

Kľuky patria k základným cvikom. Pomáhajú nám vybudovať si silné a schopné svaly v hornej časti tela, na chrbte a v strede tela.

Kľuky však môžu byť aj prekvapivo politickou témou a pozostatkom sexizmu v športe. Dievčatá a ženy sú totiž často povzbudzované k tomu, aby robili upravenú verziu kľukov, často zvanú „ženské kľuky“. Začínajú sa z kolien namiesto celotelovej verzie, ktorá je štandardom pre chlapcov a mužov.

Americká škola športovej medicíny (ACSM), ktorá pripravuje usmernenia pre testovanie cvičenia odborníkmi v oblasti fitnes a medicíny, stále používa upravené kľuky na hodnotenie sily hornej časti tela u žien, zatiaľ čo mužov hodnotí pomocou celotelových kľukov.

Väčšina zdravých žien je však schopná robiť úplné kľuky, hovorí Melanie Adamsová, profesorka z Keenskej štátnej školy v New Hampshire, ktorá viedla minuloročnú štúdiu o vysokoškolských študentkách a kľukoch.

Štúdia, ktorej cieľom bolo poskytnúť dáta na revíziu štandardov pre kľuky, zistila, že niektoré študentky urobili viac než

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Radíme športovcom

Šport a pohyb, Zdravie

Teraz najčítanejšie