Denník N

Lepkavá inflácia je ako žuvačka. Ťažko sa jej zbaviť

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Inflácia klesá, centrálne banky reagujú odlišne.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

Máj priniesol svetovej ekonomike dobré správy. Inflácia, najväčší ekonomický problém posledných dvoch rokov, výrazne klesla. V USA dokonca pod hranicu päť percent. Šéf americkej centrálnej banky (skrátene Fed) oznámil, že už „nie sú ďaleko od okamihu“, keď zastavia zvyšovanie úrokových sadzieb. Predstavitelia európskej centrálnej banky sa však vo svojich vyhláseniach zhodujú, že úroky budú dvíhať aj ďalej. Hoci miernejším tempom, po štvrtine percenta, ale budú.

Prečo americká centrálna banka zvažuje pauzu a tá európska chce vo zvyšovaní úrokov pokračovať? Dôvodov je viac. Od čisto technických cez štrukturálne rozdiely vo finančnom systéme až po rozdielnu dynamiku inflácie. V porovnaní s USA inflácia v eurozóne začala rásť s miernym oneskorením, no vyvrcholila neskôr a na podstatne vyššej úrovni. Európska centrálna banka má teda pri znižovaní inflácie pred sebou dlhšiu a ťažšiu cestu. Americká centrálna banka najprv s dvíhaním úrokových sadzieb váhala, potom sa však do zvyšovania úrokov pustila priam s križiackym pátosom. Jediné, čoho sa bála, bolo vyvolanie recesie a nárastu nezamestnanosti. K tomu nedošlo. No stalo sa niečo úplne iné, s čím nikto nepočítal. Aktíva niektorých veľkých komerčných bánk začali v dôsledku prudko rastúcich úrokov strácať na hodnote. Na pokraj krachu sa dostalo niekoľko stredne veľkých bánk. Predstavitelia Fedu priznali, že s niečím takým nepočítali a finančné zdravie amerických bánk zďaleka nie je také dobré, ako si mysleli. Inflácia v USA koniec koncov výrazne klesla a ďalšie a výrazné dvíhanie úrokov už nie je takou prioritou ako na začiatku roka.

Cena neistoty…

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Inflácia

Komentáre

Teraz najčítanejšie