Denník N

V Poľsku vznikol mafiánsky systém, policajti bijú aj ženy, vraví prekladateľ Jagodziński

Foto - Renata Dabrowska
Foto – Renata Dabrowska

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Na česko-poľskej hranici v Českom Těšíne sa nedávno uskutočnil festival Kino na hranici.

Organizátor jeho literárnej časti, prekladateľ a kedysi organizátor stretnutí českej a poľskej opozície Andrzej Jagodziński v rozhovore opisuje, aké pomery vládnu v Poľsku, a vysvetľuje, prečo sa tam ľudia boja.

Vo svojom prípade nehovorí o strachu, ale o pocite beznádeje. „A to je naozaj horšie než strach. Ja by som sa radšej bál,“ hovorí Jagodziński.

Keď porovnáte českú a poľskú demokraciu, kde vidíte situáciu pozitívnejšie?

Rozhodne v Česku.

Zohráva v tom rolu aj nový český prezident alebo by ste to isté povedali aj pred pol rokom, keď bol ešte hlavou štátu Miloš Zeman?

Povedal by som to isté, pretože v Poľsku už takmer osem rokov vládne garnitúra Práva a spravodlivosti, a to spôsobom, aký tu nebol od roku 1989. Vlády sa u nás striedali, ale demokratický systém bol v podstate nedotknutý. Teraz sú všetky demokratické inštitúcie v troskách a len niektoré sa ešte bránia, napríklad súdy.

Ale napríklad ústavný súd je nelegitímne obsadený, sú tam ľudia, ktorí sú zvolení neprávoplatne. Taktiež na najvyššom súde je polovica sudcov, o ktorých Európsky tribunál rozhodol, že sú tam nelegitímne. Verejnoprávny rozhlas a verejnoprávna televízia sa dnes dajú porovnať len s komunistickým rozhlasom a televíziou, ale v tých najhorších obdobiach.

Čo všetko nie je v Poľsku cenzurované?

Máme ešte slobodné médiá: súkromné televízie a rozhlasové stanice, denníky a časopisy, vychádzajú perfektné knihy, hrá sa skvelé divadlo. No všetko bez podpory štátnych inštitúcií. Zato poľské verejnoprávne médiá vytvárajú fiktívny obraz sveta, ktorý nemá s realitou nič spoločné.

Uvedomuje si to bežný Poliak?

Polovica ľudí to vie a druhá nevie. Tá si myslí, že toto je tá pravá realita. Navyše je tu systém inštitucionalizovaného zlodejstva. V Poľsku vznikol štátny mafiánsky systém a zákony sú tomu prispôsobené natoľko, že je to akosi takmer legálne.

Nazvali by ste to už diktatúrou?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

História

Knihy

Rozhovory

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie