Denník N

15 percent komentárov na Facebooku šíri nenávisť, nová iniciatíva vyzýva na ich odstraňovanie

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Viac ako 15 percent komentárov na slovenskom Facebooku tvoria nenávistné príspevky a vulgarizmy. Najvyšší podiel „hejtu“ je na dezinformačných stránkach a profiloch politikov a politických strán.

Vyplýva to z analýzy softvérovej spoločnosti TrollWall, ktorej nástroj pomáha moderovať online diskusie.

Spoločnosť analyzovala viac ako pol milióna komentárov zverejnených v prvej polovici apríla 2023 na 428 facebookových stránkach z rôznych oblastí.

Kým na stránkach firiem tvorili nenávistné príspevky podiel 1,2 percenta, na účtoch mimovládnych a neziskových organizácií to bolo 6,8 percenta. Na facebookových stránkach médií je problematických 16 percent komentárov, na účtoch politikov tvorí „hejt“ v priemere každý piaty komentár a na dezinformačných stránkach je nenávistných viac ako 34 percent komentárov.

Tieto čísla nezahŕňajú komentáre, ktoré

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Slovensko

Teraz najčítanejšie