Denník N

O chronostalgii

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

So silnými knihami poézie je to ako s priateľstvom. Zjavujú sa čoraz zriedkavejšie.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Od osmé kapitoly Písma
Pocházejí všichni z lodi.
A dnešní ráno
Je zářivé tak,
že by se život ještě měl stihnout.
(Petr Hruška – Spatril jsem svou tvář)

Koncom apríla a v prvej polovici mája som navštívil tri medzinárodné knižné veľtrhy – v Londýne, Solúne a v Prahe. Absolvoval som množstvo podujatí, diskusií, prezentácií a naživo si užil viacero inšpiratívnych autorov. V Prahe napríklad Bena Aaronovitcha, Vladimira Sorokina či dánsku autorku Janne Tellerovú. Je nezmyselné navzájom ich porovnávať, ale napríklad počúvať rozprávanie bulharského prozaika Georgiho Gospodinova bolo ako čítať súčasne skvelú prózu aj poéziu. Jeho román Time Shelter je nominovaný na tohtoročnú Medzinárodnú Bookerovu cenu (víťaza vyhlásia 23. mája) a je škoda, že tomuto svetovému autorovi zatiaľ nevyšla v slovenskom preklade ani jediná kniha.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre

Teraz najčítanejšie