Denník N

Shane Doan: Slafkovský sa mi veľmi páči, ale obrancu ako Nemec tak ľahko nenájdete

Shane Doan v súboji so Žigmundom Pálffym. Foto - TASR/Pavel Neubauer
Shane Doan v súboji so Žigmundom Pálffym. Foto – TASR/Pavel Neubauer

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bývalá hokejová hviezda Shane Doan má ako asistent generálneho manažéra Kanady vyhradené miesto na štadióne v Rige. Počas každého zápasu na ňom sedí s tabletom v ruke, žuje žuvačku, pozoruje hráčov a občas si niečo zapíše.

Okolo neho sedia ďalší dôležití ľudia z vedenia Kanady vrátane generálneho manažéra Douga Armstronga.

Po prvej tretine zápasu so Slovinskom si Doan všimne na tribúne starší pár v kanadských dresoch, ktorých v hľadisku nie je veľa. Vyberie sa za nimi a hovorí: „Dobrý deň, ja som Shane Doan. Ako sa voláte? Odkiaľ ste prišli? Hrávali ste hokej?“

Nezáväzný rozhovor s nimi vedie pár minút.

Cez ďalšiu prestávku sa už rozpráva s Denníkom N.

Doan bol vlani generálnym manažérom Kanady, keď sa Juraj Slafkovský stal najužitočnejším hráčom olympiády. Teraz Slafkovského trénuje jeho bývalý reprezentačný spoluhráč z útoku Martin St. Louis.

Potom na drafte ako šéf rozvoja hráčov z Arizony sledoval, či na treťom mieste ešte bude k dispozícii Slafkovský alebo Šimon Nemec. Nakoniec neboli a Arizona si zobrala Logana Cooleyho.

Momentálne v organizácii Coyotes nemá oficiálnu funkciu, no ako najväčšia legenda klubu sa zúčastňuje na rozhovoroch, ktoré sa týkajú aj záujmu o Patrika Kocha a Dalibora Dvorského.

Arizona si totiž tento rok na drafte bude vyberať ako šiesta a zhruba okolo tohto miesta skauti aj experti predpovedajú výber Dvorského.

Doan tiež vysvetľuje, ako sa mu podarilo zorganizovať tréningový kemp pre Connora McDavida s Austonom Matthewsom a čo na ňom robil Peter Budaj.

Hovorí o dlhoročnej spolupráci s Waynom Gretzkým aj o tom, či sa raz dočkáme toho, aby si v jednom kanadskom tíme zahrali Sidney Crosby, Connor McDavid a Connor Bedard.

Rozprávali sme sa ešte pred tým, ako prišli správy, že poslanci mesta Tempe neschválili projekt výstavby nového štadióna, čo môže znamenať presun klubu z Arizony do iného mesta.

Ako sa vám podarilo zorganizovať tréningový kemp s dvomi najlepšími hokejistami na svete Connorom McDavidom a Austonom Matthewsom?

Ani neviem, asi som mal šťastie. Austona poznám odmalička, pravidelne si chodí zatrénovať k nám do Arizony. Pred pár rokmi sa pre covid odkladal začiatok sezóny, preto za nami prišlo viac hráčov ako obvykle, aby si zatrénovali a aj sa trochu zabavili. Nakoniec prišiel aj McDavid, Jonathan Toews, Clayton Keller či Matt Dumba. Bola tam vysoká koncentrácia výborných hráčov. Mimochodom, chytal im Peter Budaj.

To sa vlastne ako stalo?

Buds [Budaj]býva blízko, tak sme mu zavolali, či by si neprišiel zachytať, hoci už má po kariére. Celé to bola veľká zábava.

Mohli ste vtedy sledovať McDavida zblízka. Vďaka čomu je taký mimoriadny?

Každý vidí, aký je rýchly a silný, lenže on ešte aj pracuje tvrdšie ako všetci ostatní. Každý, kto s ním trénoval, bral ako veľkú výzvu porovnať sa s ním. Je úplná extratrieda. Trénoval s nami aj Tage Thompson, s ktorým sa hráči tiež radi porovnávali. McDavid ohromí rýchlosťou, Thompson zas tým, aký je veľký a zároveň šikovný.

Roky ste spolupracovali s Waynom Gretzkým. Aký je?

Je to najlepší hokejista histórie. Keby ste sa s ním rozprávali prvý raz, prekvapí vás

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

Juraj Slafkovský

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

NHL

NHL Draft

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie