Denník N

Šéfka tímu novej nemocnice v Martine: Nevieme sa na ničom dohodnúť, nad zdravým rozumom prevláda politická moc a lobing

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Krajina dopláca na to, že politici nie sú schopní plniť vlastné ciele, hovorí Martina Antošová, ktorá má na starosti stavbu nemocnice v Martine.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V Martine by v roku 2026 vďaka financiám z plánu obnovy mali otvoriť novú nemocnicu, no v tendri sa nenašla firma, ktorá by ju chcela postaviť. Do súťaže na stavbu nemocnice za 330 miliónov eur sa neprihlásil nikto.

Martina Antošová riadi tím, ktorý nemocnicu pripravuje a v rozhovore vysvetľuje:

  • ako budú teraz postupovať;
  • či sa nemocnica ešte dá postaviť;
  • ako politické strany ovplyvňujú úspech plánu obnovy;
  • kto môže za to, že nevieme čerpať peniaze z plánu obnovy;
  • aj či sa podľa nej dajú stihnúť Rázsochy.

Dá sa ešte postaviť nemocnica v Martine z financií z plánu obnovy?

Stále si myslím, že je možné to stihnúť. Ako príklad si zoberiem susednú Českú republiku, ktorá podobným spôsobom – teda takzvaným design-build (systém, v rámci ktorého projektant a staviteľ spolupracujú od začiatku, pozn. red.) súťažila Onkologické centrum vo Fakultnej nemocnici Motol. Ide o projekt za 3,2 miliardy českých korún bez DPH (asi 135 miliónov eur). V porovnaní s nami ide o menší projekt, ale okrem výstavby zahŕňa aj rekonštrukciu a opciu na Výskumné centrum. V čase vyhlásenia súťaže bola k dispozícii len architektonická štúdia, termín ukončenia je december 2025.

Pravidelne monitorujem aj ďalšie zahraničné projekty, napríklad v USA dokážu postaviť porovnateľne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nemocnica Rázsochy

Plán obnovy EÚ

Rozhovory

Zdravotníctvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie