Denník N

Vývoj bojov (447. deň): Kde sú ruské opevnenia vážnou prekážkou a kde majú slabiny

Ukrajinskí vojaci pri Bachmute. Foto - AP
Ukrajinskí vojaci pri Bachmute. Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Prehľad kvality a obsadenosti ruských opevnení na Ukrajine.
  • Historická bitka Patriot vs. Kinžal má stále neznámy výsledok, ale o to významnejšie dôsledky.
  • Bachmut – Rusi v meste útočia, ako keby sa na ich krídlach nič nestalo.
  • Nie je to prekvapenie, ale Rusi o výbuchu v Chmeľnyckom znova klamali. Žiadna rádioaktivita zo zničeného skladu neunikla.
  • Mapa dňa – Bachmut a aktualizácia ruských opevnení
  • Videá dňa – ruská opravárenská dielňa; posledné bašty Bachmutu

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za utorok 16. mája. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Prehľad kvality a obsadenosti ruských opevnení na Ukrajine. Opakovane píšeme o rozsiahlej sieti opevnení, mínových polí a protitankových prekážok vybudovanej počas uplynulých mesiacov ruskou armádou. Na mape vyzerá ako súvislá neprekonateľná prekážka. Lenže tieto línie nie sú všade rovnaké a na mnohých miestach ich bráni len nedostatočný počet vojakov. Ruská armáda ich nemá dosť, aby všade mala pripravený primerané množstvo ľudí.

Ukrajinské noviny The Kyiv Independent s využitím otvorených zdrojov spracovali prehľad o tom, aká je hĺbka obrany na jednotlivých úsekoch, ako a akými jednotkami ruskej armády je obsadená. Prvá časť dnešného dielu Vývoja bojov čerpá práve z textu ukrajinského novinára Igora Kossova.

Zo zozbieraných údajov sa dá aspoň približne vyvodiť, kde Rusi očakávajú ukrajinské útoky. Samozrejme, ku všetkým záverom treba pristupovať s vedomím, že ich zverejnili ukrajinské noviny, ktoré si želajú víťazstvo svojej armády.

Ako prvú si pozrite najnovšiu dostupnú mapu ruských línií. Je sedem dní stará. Čo červený bod, to opevnená pozícia:

Ruská línia na ukrajinskom území aktuálne meria približne 800 kilometrov (budujú ju aj na vlastnej strane hranice, ale tejto časti sa text nevenuje) a prejdeme ju postupne zo severu na juh a ďalej na západ.

Sever. Prvý úsek meria 140 kilometrov. Začína sa na ukrajinsko-ruskej hranici v Charkivskej oblasti, končí sa v oblasti Kreminnej. Zahŕňa teda aj Kupiansk či Svatove, čo sú miesta intenzívnych bojov.

Hoci podľa satelitných záberov tu Rusi začali stavať aj ďalšiu líniu, zatiaľ existuje iba jedna. Leží päť až dvadsať kilometrov od aktuálneho frontu. Kyiv Independent sa odvoláva na analýzu Inštitútu pre štúdium vojny, podľa ktorej tu zatiaľ majú Rusi jedinú možnosť – v prípade ukrajinského prieniku sa stiahnuť na túto jedinú obrannú líniu a pokúsiť sa ju udržať. Ak by sa im to nepodarilo, Ukrajincom by sa otvorila cesta do Luhanskej oblasti.

Severnú časť frontu v okolí Kupianska strážia oslabené časti 47. tankovej divízie a 138. gardovej motostreleckej brigády.

Južne pri Kreminnej je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie