Denník N

O 20 rokov budem vyliečený alebo kyslá uhorka, hovorí herec Michael J. Fox v dokumente o živote s parkinsonom

Michael J. Fox. Foto - Apple TV
Michael J. Fox. Foto – Apple TV

Niektorí by možno brali správu o mojom ochorení ako koniec, v skutočnosti to bol začiatok, tvrdí americký herec v životopisnom filme. Je v ňom otvorený a zábavný ako ešte nikdy predtým.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Na to ráno z roku 1991 nikdy nezabudne. Po búrlivom večierku sa zobudil s príšernou opicou. „Zdvihol som ľavú ruku pred nos, aby som si ňou zaclonil slnečné svetlo. Po pravom líci mi zatrepotalo krídlo nočného motýľa. Dal som si pravú ruku pred tvár, aby som mohol frčkou poslať tú malú beštiu cez celú miestnosť. To bol ten okamih, keď som si všimol svoj malíček. Bola to správa z budúcnosti,“ opisuje Michael J. Fox okamih, ktorý mu obrátil celý život naruby.

Cestovanie v čase je jedným z hlavných motívov dokumentu Still: Príbeh Michaela J. Foxa, ktorý je práve dostupný na Apple TV+.

A potom drsný humor. „Ak tu budem ešte o 20 rokov, tak budem buď vyliečený, alebo kyslá uhorka,“ komentuje Fox, ako vidí svoju budúcnosť s nevyliečiteľnou chorobou.

Vždy túžil zabávať ľudí, aj preto sa stal hercom. A s humorom neprestal ani vtedy, keď mu diagnostikovali Parkinsonovu chorobu. Na letáčiku, ktorý mu vtedy dali lekári, sa naňho usmievali dvaja seniori, kým on nemal ešte ani tridsať. Priemerný vek nástupu tohto nevyliečiteľného ochorenia je 60 rokov, lenže v 5 až 10 percentách prípadov ľudí sa prejavuje už pred štyridsiatkou. Michael J. Fox patrí medzi nich.

V dokumente ukazuje, ako sa nevyliečiteľný optimista zmieruje s vlastnou smrteľnosťou.

Kým je ešte sám sebou

Keď sa Oscarom ocenený režisér Davis Guggenheim (Nepríjemná pravda, Dal mi meno Malala) podujal natočiť životopisný film o Michaelovi J. Foxovi, zo začiatku si to predstavoval ako mix rozhovorov a záberov z filmových hitov, ktoré urobili z tohto herca hviezdu. Až v priebehu nakrúcania pochopil, že točí skôr príbeh o tom, ako nestratiť chuť do života, keď vyše 30 rokov bojujete s nevyliečiteľnou chorobou, ktorá vás postupne oberá o identitu.

Názov dokumentu – Still – má v angličtine dva hlavné významy: „Ešte stále“ a „pokoj“. Režisér aj herec ho chceli stihnúť nakrútiť v čase, kým je Michael J. Fox ešte stále Michaelom J. Foxom a dokáže sa na vzniku filmu aj aktívne podieľať.

O pár mesiacov by to už pravdepodobne nebolo možné. To, ako rýchlo ochorenie postupuje,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Tipy na filmy a seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie