Denník N

Ja som poslanec, kto je viac? Zn. školstvo

Ilustračné foto N - Peter Kováč
Ilustračné foto N – Peter Kováč

Hodina telesnej výchovy školstvo nezruinuje, ale je to pekná ukážka všetkého, čo je zlé na našom systéme vzdelávania.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je analytik INESS

Vo svete existujú triedy, kde sa žiaci rozhodujú, čo budú robiť na hodinách. Existujú školy, kde sú učitelia zodpovední za tvorbu vzdelávania a rozvrhu. Alebo existujú krajiny, kde školy úplne slobodne vytvárajú vlastné vzdelávacie programy.

No a potom je Slovensko, kde skupinka poslancov rozhodne za 2 000 škôl, 60 000 učiteľov a 400 000 žiakov, že si musia do rozvrhu pridať tretiu hodinu telesnej výchovy a basta. Lebo oni sú poslanci NR SR.

Táto zmena školstvo nezruinuje, ale je to pekná ukážka všetkého, čo je zlé na našom systéme vzdelávania.

Po prvé, politikom nejde ani o to, ako skutočne riešiť nejaký problém, ale chcú vyzerať, že ho riešia. Je pravda, že dnešnej mládeži chýba pohyb a narastá problém s nadváhou. Ale riešiť to pridaním hodiny telesnej je absolútne prvoplánové. Je to riadenie sa heslom: „Nevadí, že to robíme zle, aspoň toho budeme robiť viac.

Reportáže z terénu poukazujú na problém s tým, že deti telesnú výchovu pasívne ignorujú alebo aktívne nemajú rady, učitelia nevedia nadchnúť žiakov pre pohyb a často to najlepšie, čo vedia spraviť, je rozdať lopty. Nehovoriac o tom, že množstvo škôl ani nemá fyzické kapacity na ďalšiu hodinu telesnej alebo dokonca ani telocvičňu.

Ďalšou typickou črtou je riešenie lokálnych problémov centrálne. V Bratislave sa skupinka ľudí na vŕšku rozhodne, ako sa zmení rozvrh v Dolnej Tižine na základnej škole. Bez ohľadu na to, či náhodou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Komentáre

Teraz najčítanejšie