Denník N

Sedem samurajov pre Putina

Putin a jeho samuraji v Moskve 9. mája 2023. Foto - AP
Putin a jeho samuraji v Moskve 9. mája 2023. Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je politológ, expert na strednú a východnú Európu, autor týždenného stĺpčeka na DW

Napriek vojne proti Ukrajine ruské vedenie opäť nezrušilo prehliadku 9. mája v Moskve, hoci ju výrazne „odľahčilo“, a to aj v porovnaní s rokom 2022. Kremľu sa však podarilo získať na oslavy hneď sedem hláv bývalých sovietskych republík. Načo prezident Putin potreboval takúto reprezentatívnosť a aké pádne argumenty našiel pre lídrov postsovietskych štátov?

Vojenská agresia proti Ukrajine rozbila jedinú spoločnú identitu Rusov, ktorá bola postavená na víťazstve v druhej svetovej vojne. Pre veľkú časť obyvateľstva, odporcov novej vojny aj jej účastníkov, udalosti z roku 2022 zatienili triumf z roku 1945. Vznikol nový deliaci bod medzi epochami. Nie však pre všetkých. Veľká časť obyvateľov Ruska ešte nepochopila, čo sa 24. februára 2022 v skutočnosti stalo.

Lenže aj pre úradníkov je rozkol v spoločnosti taký zrejmý, že Kremeľ sa zriekol napríklad zorganizovania pochodu „Nesmrteľného pluku“ na ruskom území. Formálne pod zámienkou bezpečnosti, v skutočnosti však skôr preto, že ide o akciu organizovanú verejnosťou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie