Denník N

Iveta Radičová: Premiér Ódor má v sebe humor, ľudskosť, je to matematik, ale nie suchár

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Bývalá predsedníčka vlády Iveta Radičová hovorí o svojom niekdajšom poradcovi Ľudovítovi Ódorovi, ktorý sa stal premiérom, ale aj o úradníckej vláde a o novej strane Mikuláša Dzurindu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V rozhovore s Ivetou Radičovou sa dočítate:

  • či urobila prezidentka správnu vec, že stiahla Hegerovu vládu;
  • či sa Gašparovič snažil vymeniť Radičovej vládu za úradnícku;
  • aké problémy by mala otvoriť vláda Ľudovíta Ódora;
  • či bude voliť stranu Mikuláša Dzurindu.

Prezidentka Zuzana Čaputová tento týždeň odobrala poverenia členom vlády Eduarda Hegera a vymenovala vládu odborníkov Ľudovíta Ódora. Stalo sa tak po tom, ako z Hegerovej vlády najprv odišiel minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan a aj minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Mala podľa vás prezidentka na výber? Musela Hegerovu vládu vymeniť?

Odpoveď môže byť veľmi stručná. Ocitla sa v situácii, keď to bola jediná možná voľba. Žiadne iné riešenie neexistovalo. Môžeme sa rozprávať iba o tom, akým spôsobom mohla postupovať pri konštituovaní novej, tzv. úradníckej vlády.

Ústava píše, že prezidentka svojimi rozhodnutiami musí zabezpečiť riadny chod ústavných orgánov. Už ste mali pocit, že pokiaľ by boli ešte ministri, ktorých by suploval Heger alebo nejaký iný člen vlády, už by to túto požiadavku nespĺňalo?

Neviem, koľko funkcií unesie jeden človek, ale zdá sa mi, že päť neobsadených ministerstiev je trošku veľa. Naozaj to už hrozí totálnou nefunkčnosťou výkonnej moci, a to v situácii, keď treba pripravovať krajinu na slobodné a férové voľby. Takže povinnosťou pani prezidentky z ústavy bolo riešiť vzniknutú situáciu.

Urobili by ste to tak aj vy, keby ste boli v jej situácii?

Nemusím sa situovať do tej polohy. V každom prípade

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ľudovít Ódor

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie