Denník N

Jednotkári sa nedostali na gymnáziá, boj je aj o učňovky. Českí deviataci opisujú frustráciu po prijímačkách

Ilustračné foto – Ludvík Hradilek/Deník N
Ilustračné foto – Ludvík Hradilek/Deník N

Mesiac po prijímačkách na stredné školy v Česku mnohé deti stále netušia, kam v septembri nastúpia. Traja deviataci opisujú, čo museli v posledných týždňoch absolvovať a ako ťažko sa žije v neistote.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Z deviatych tried odchádza najsilnejší ročník za posledných tridsať rokov, a české stredné školy tak zažívajú najväčší pretlak.

Aj keď sa tento nápor čakal, kraje nezvýšili kapacity škôl dostatočne a mnoho detí preto teraz rieši, čo bude robiť ďalej.

Prinášame príbehy žiakov deviatych tried, ktorí sa zatiaľ na žiadnu školu nedostali.

Češtinu zatiaľ nedobehla

Pätnásťročná Eliška sa hlásila na dve pražské gymnáziá. Pred niekoľkými rokmi jej po vážnej chorobe zomrel otec, aj preto má Eliška na rozdiel od mnohých rovesníkov už teraz sen, čo by chcela v budúcnosti študovať – lekársku fakultu.

Ani na jedno z gymnázií sa však nedostala. Eliška sa síce dobre učí, je dokonca bilingválna, ale v Českej republike žije s mamou a dvoma súrodencami len dva roky.

Písanú češtinu ešte úplne nedohnala, výnimka pri prijímacích skúškach z českého jazyka sa jej však už netýka, pretože v Česku žije dlhšie ako rok.

„Je to deprimujúce. Príprave som počas viac ako pol roka venovala veľa času, nemohla som nikam chodiť, pripravovala som sa a teraz neviem, čo bude,“ opisuje Eliška.

S mamou tak hľadali akékoľvek možnosti druhého kola prijímačiek.

„Je to stres, pretože veľa škôl je platených, nemôžeme si ich dovoliť. Mám dve sestry, mama je na nás sama. Sú aj školy, ktoré sa neplatia, ale tam sa v druhom kole hlási do jednej triedy vyše tisíc ľudí, do inej viac ako päťsto,“ opisuje.

Najhoršia je podľa Elišky neistota, čo bude ďalej.

„Bojím sa, že mi to naruší aj prázdniny, keď ešte nebudem vedieť, čo ďalej. V druhom kole som už podala veľa prihlášok. V niektorých školách, kam mama volala, jej však povedali, že prakticky nemám šancu,“ rozpráva.

Neistá budúcnosť

Dievča preto vážne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mladí

Školstvo

Svet

Teraz najčítanejšie