Denník N

Inšpekcia sa opäť vrátila k policajnej razii v Moldave. Po desiatich rokoch ju znova vyšetruje

Rany mali po policajnej razii v Moldave muži, deti aj ženy. Foto – ETP Slovensko
Rany mali po policajnej razii v Moldave muži, deti aj ženy. Foto – ETP Slovensko

Vyšetrovateľ inšpekcie začal konať na základe pokynu z Krajskej prokuratúry v Prešove. Stalo sa tak potom, ako si prokurátorka prečítala rozsudok Európskeho súdu pre ľudské práva. Ten už pred tromi rokmi konštatoval, že razia v rómskej osade nebola dostatočne vyšetrená.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

[Roky bezprávia. Neuveriteľný príbeh razie v Moldave  vám priblíži kniha Sama Mareca a Veroniky Prušovej.]

O mesiac to bude desať rokov, čo vyše šesťdesiat policajtov na viac ako dvadsiatich autách vošlo podvečer 19. júna do osady Budulovská za Moldavou nad Bodvou. Teraz, keď si obete policajnej brutality budú pripomínať udalosti spred prázdnin v roku 2013, postupne dostávajú predvolania na výsluch.

Rozposiela im ich vyšetrovateľ policajnej inšpekcie.

Po desiatich rokoch sa majú znova rozpamätať na deň, ktorý už raz policajtom opísali. Všetci už v minulosti vypovedali a policajnej inšpekcii opísali, ako ich policajti aj so psami vyťahovali z chatrčí, bili obuškami a rozbíjali ich skromné príbytky.

Keď sa takto rozpamätali naposledy, inšpekcia im neuverila. Naopak, nakoniec skončili obvinení z krivých výpovedí a ich prípady dotiahla košická prokuratúra až pred súdy.

Po troch rokoch prokurátor Matej Čintala ustúpil od obžaloby a pojednávania sa tak skončili oslobodením. Prokuratúra vysvetľovala tento krok „opätovným zvážením dôkaznej situácie“. Tá sa zmenila po rozhodnutí Európskeho súdu pre ľudské práva v septembri 2020, ktorý konštatoval porušenie práv dvoch sťažovateľov, súčasne aj obžalovaných.

V rámci rozsudku súd povedal, že vyšetrovanie razie nebolo adekvátne, a teda účinné.

A s rozhodnutím Štrasburgu súvisí aj aktuálny vývoj v kauze policajnej razie. Práve na základe neho totiž prokurátorka Krajskej prokuratúry v Prešove ešte 13. februára vydala pokyn vyšetrovateľovi, aby v prípade opäť konal. Ten začiatkom marca začal trestné stíhanie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Razia v Moldave

Slovensko

Teraz najčítanejšie