Denník N

Kočnera zase oslobodili, Alena Zsuzsová je vinná. Prípad vraždy Jána Kuciaka ide znovu na Najvyšší súd

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Súd z objednávky vraždy novinára aj z príprav vrážd prokurátorov Mariana Kočnera druhýkrát oslobodil.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Súd znovu oslobodil Mariana Kočnera z toho, že si objednal vraždu novinára Jána Kuciaka, pri ktorej vrahovia zabili aj jeho partnerku Martinu Kušnírovú.

Súd ho oslobodil aj z toho, že pripravovali vraždy prokurátorov Maroša Žilinku, Petra Šufliarskeho a Daniela Lipšica. V piatok popoludní tak rozhodol senát Špecializovaného trestného súdu, ktorému predsedala sudkyňa Ružena Sabová a ktorého ďalšími členmi boli sudcovia Rastislav Stieranka a Jozef Pikna. Súd Kočnera oslobodil v pomere 2:1.

Vinná je však Alena Zsuszová. Aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka, aj z prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. Za prípravu vraždy Žilinku súd odsúdil aj Dušana Kracinu.

Prokurátori od začiatku hovorili, že Zsuszová nemohla vo veci postupovať sama, nemala na to ani peniaze. Súd však nepresvedčili.

Alena Zsuzsová dostala súhrnný trest 25 rokov, Dušan Kracina 8 rokov. Senát o vine týchto dvoch obžalovaných rozhodol v pomere 3:0.

Zsuzsová je zároveň povinná uhradiť poškodeným náklady na pohreb vo výške 1490 eur a nemajetkovú ujmu 160-tisíc eur. Kracinovi súd nariadil ústavné liečenie, lebo je gambler.

Súd z prípravy vrážd prokurátorov oslobodil aj Darka Dragića a nikoho neodsúdil za prípravu vraždy Daniela Lipšica. V tomto prípade podľa súdu nie je preukázané, že sa skutok stal.

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus a Daniel Mikuláš navrhovali Kočnerovi a Zsuzsovej doživotie, Kracinovi 25 rokov a Dragićovi 17 rokov.

Je to druhýkrát, čo prokuratúra s kauzou vraždy novinára v prípade Kočnera na súde neuspela. Prípad tak opäť pôjde na Najvyšší súd.

Odôvodnenie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vražda Jána Kuciaka

Slovensko

Teraz najčítanejšie