Denník N

Ženy diskutujú na webe menej, hoci sú ich príspevky lepšie

Ilustračné foto: Flickr/Alex Ahans
Ilustračné foto: Flickr/Alex Ahans

Pri analýze takmer milióna diskusných príspevkov pod článkami na webe New York Times sa zistilo, že len 28 percent z nich napísali ženy.

Keď vznikali prvé diskusné fóra, niektorí verili, že internet bude nápomocný pri zrovnoprávňovaní ľudí. Anonymita, ktorá bola v časoch pred Facebookom na webe úplne bežná, mala oslabiť sociálne stereotypy a predsudky, ktoré voči sebe máme pri osobnom styku. Tieto predstavy sa však v praxi nepodarilo úplne naplniť.

Pri analýze takmer jedného milióna diskusných príspevkov pod článkami na webe New York Times sa zistilo, že len štvrtinu z nich napísali ženy. Hoci ich príspevky čitatelia zvyčajne hodnotia lepšie, v silne mužskom prostredí ženy často radšej mlčia.

Autorka výskumu Emma Pierson je presvedčená, že to nevypovedá len o kvalite diskusií na webe týchto amerických novín, ale má to omnoho väčšie dôsledky.

Špirála mlčania

Pred rokom Dylan Farrow obvinila Woodyho Allena zo sexuálneho zneužívania, ktorého sa údajne dopustil, keď mala sedem rokov. Jej otvorený list zverejnil web New York Times a pod ním ľudia napísali viac ako 3500 komentárov. Ženské diskutérky Farrowovú nesmierne podporovali, kým mužskí diskutéri boli v názoroch rovnomerne rozdelení.

Na tomto príklade výskumníčka Emma Pierson ilustruje rôznosť názorov, ktoré na niektoré témy majú muži a ženy. Upozorňuje, že ak nie sú v diskusii rovnomerne zastúpené názory oboch pohlaví, môže dochádzať k skresľovaniu toho, čo si spoločnosť o dôležitých otázkach naozaj myslí.

Ak majú ľudia pocit, že ich názor nie je v spoločnosti dostatočne populárny, môžu ho pred svojím okolím tajiť. To môže ešte viac poškodiť rovnomerné zastúpenie postojov k danej téme. Tento jav sa nazýva špirála mlčania.

Mužské vs. ženské weby

New York Times síce číta menej žien ako mužov (44 percent), ale zistenie, že ženy napíšu len 28 percent diskusných príspevkov, je trochu prekvapujúce.

Je len niekoľko tém, v ktorých ženy na webe amerických Timesov dominujú: napríklad rodičovstvo, starostlivosť o starších, móda a stravovanie. Tiež radšej diskutujú pod článkami, ktoré napísali ženy. Prakticky všade inde boli muži v presile.

Muži majú väčšinu aj na ďalších weboch, ktoré sú z veľkej časti postavené na vyjadrovaní názorov a ich obhajovaní, napríklad Reddit, Quora, Stack Overflow; väčšinu majú tiež medzi editormi Wikipédie.

Ženy naproti tomu ovládajú stránky na zdieľanie obrázkov ako Instagram a Pinterest.

Lepšie hodnotenie

Diskusné príspevky od žien čitatelia hodnotia lepšie ako tie mužské. Toto neplatí len pri diskusiách o móde, ale dokonca aj pri športových témach, kde sú ženy v menšine – napíšu tu len 5 až 8 percent príspevkov.

Emma Pierson to vysvetľuje aj tým, že muži a ženy zvyčajne nediskutujú na fórach, kde dominuje opačné pohlavie, pokiaľ nechcú povedať niečo naozaj podstatné.

Ak sa predsa len vyjadria, tak zväčša do diskusie napíšu nový a neobvyklý názor, ktorý môže byť pre čitateľov atraktívny, a teda aj lepšie ohodnotený.

Ochrana pred obťažovaním

Ženy čelia na webe niekoľkonásobne väčšiemu množstvu obťažujúcich správ ako muži. Nie je preto prekvapením, že aj na stránkach Timesov omnoho radšej diskutujú anonymne alebo aspoň nezverejňujú svoje priezvisko.

New York Times má pritom veľmi prísne pravidlá diskutovania. Denne redakcia otvára diskusiu len pod niektorými článkami a všetky príspevky ešte pred zverejnením prečítajú administrátori. Ani takáto ochrana však nestačí na to, aby sa ženy cítili komfortne pri zverejňovaní svojho celého mena.

Piersonová však ženy vyzýva, aby sa nebáli diskutovať: „Netrápte sa úvahami, či je váš komentár hoden Cicera. Zo státisícov príspevkov vyplýva, že máte čo povedať,“ napísala. Spoločnosť vraj robí lepšie rozhodnutia, ak v nej rezonuje aj hlas žien.

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie