Denník N

Nový grécky premiér: Neverí v Boha a syna pomenoval po Che Guevarovi

Alexis Tsipras. Foto – TASR/AP
Alexis Tsipras. Foto – TASR/AP

Alexis Tsipras dokázal strane získať za šesť rokov 1,9 milióna voličov. Jeho priaznivci veria, že dokáže nájsť kompromis s veriteľmi a ukončiť úsporné patrenia.

V mladosti bol krátko členom miestnej komunistickej mládeže. Jeho súčasná strana je podľa Guardianu zložená z maoistov, trockistov, eurokomunistov, socialistov a zelených.

On sám má na stene v pracovni portrét Che Guevaru. Juhoamerického revolucionára obdivuje natoľko, že po ňom pomenoval svojho druhého syna, stredné meno má Ernesto.

Pravdepodobne nový grécky premiér Alexis Tsipras (40) sľubuje ukončiť úsporné opatrenia a chce vyjednať odpustenie časti dlhu. Podľa jeho známych je pragmatický a vie držať na uzde radikálov v Syrize. A vie žiadať to, čo dokáže skutočne dosiahnuť.

Líder študentských protestov

Ukazuje to aj jeho prvá skúsenosť s politikou. Mal len 16 rokov, keď sa pravicová vláda v roku 1990 rozhodla škrtnúť niektoré študentské benefity ako napríklad učebnice zadarmo. Prvýkrát od roku 1973, keď povstanie na Polytechnickej univerzite pomohlo zosadiť vládu gréckej chunty, sa študenti vzbúrili a obsadili školy.

Ako píše Financial Times, zástupcovia štrajkujúcich študentov sa zišli na Tsiprasovej strednej škole. Vtedy člen mladých komunistov sa stal jedným z lídrov protestov.
Niektorí študenti začali mať radikálne nápady.

„Nechceli sme skúšky, nechceli sme známky, chceli sme otvorené školy,“ spomína si pre britský denník Matthaios Tsimitakis, jeden z lídrov, v súčasnosti novinár.

Tsipras však presadil, aby sa držali iba pôvodného cieľa. Po troch mesiacoch vláda škrty zrušila.

„Tí, čo úzko spolupracovali s Tsiprasom, hovoria, že kvality, ktoré ukázal pri svojom politickom krste (neobyčajná vyspelosť, schopnosť spolupracovať, tlmiť požiadavky ešte radikálnejších rivalov a zameranie sa na cieľ), sú tie isté, ktoré poznačili každý jeho krok počas jeho obdivuhodného vzostupu,“ napísal Financial Times.

Fanúšikovia Syrizy oslavovali v nedeľu historické víťazstvo. FOTO - TASR/AP
Fanúšikovia Syrizy oslavovali v nedeľu historické víťazstvo. FOTO – TASR/AP

Zo strednej triedy

Na rozdiel od mnohých iných politických lídrov vyrastal Tsipras v bežnej rodine strednej triedy v Aténach. Narodil sa štyri dni po páde chunty v roku 1974, jeho otec mal malú stavebnú firmu. Tsipras sa tiež rozhodol študovať inžinierstvo na aténskej Polytechnike.

Po odchode od komunistov bol členom radikálne ľavicovej strany Synapsismós (Koalícia ľavice, hnutí a ekológie), ktorá sa neskôr stala základným členom Syrizy.

Tsipras viedol ich mládežnícku organizáciu. V tom čase sa zúčastňoval protestov proti globalizácii aj neoliberálnej politike doma i v zahraničí.

Do širšieho povedomia sa dostal v roku 2006, keď ako 32-ročný kandidoval na starostu Atén. Kým strana mala vtedy celonárodnú podporu okolo 5 percent, Tsipras získal vo voľbách vyše 10 percent a skončil tretí.

Nenosí kravaty

Už vtedy ukázal to, čo mu pomohlo premeniť Syrizu z okrajovej strany na najsilnejší politický subjekt v krajine. Mladícky vzhľad, charizma, ľudský kontakt s voličmi, rečnícke schopnosti. Nikdy nenosieva kravaty. Ako povedal podľa Guardianu, nemal ju dokonca ani na stretnutí s pápežom.

„Vie hovoriť s ľuďmi a je autentický,“ povedala v roku 2012 pre AP jeho kolegyňa v strane Sofia Sakorafová.

Pomáha mu k tomu aj to, že aj jeho súkromný život sa odlišuje od života mnohých politikov, ktorí v očiach Grékov doviedli krajinu ku kríze. Tsipras býva v bežnom byte v Aténach. So svojou partnerkou, stredoškolskou láskou, vychováva dvoch synov. Nie sú zosobášení. Na rozdiel od väčšiny ortodoxných kresťanských Grékov Tsipras o sebe hovorí, že je presvedčený ateista. Po Aténach sa často presúva na motorke.

Stranu prevzal v roku 2008 v 34 rokoch ako najmladší líder gréckej strany a podľa analytikov práve jemu vďačí Syriza za to, že za šesť rokov získal v 11-miliónovom Grécku 1,9 milióna nových voličov.

Základom boli nespokojní mladí, no postupne získaval aj hlasy strednej triedy, ktorú šetrenie tvrdo postihlo. Tsiprasove slová o „ožobračovaní gréckeho národa, výpredaji krajiny a zahraničných veriteľoch – žralokoch“ mu pridávali na podpore.

Kritici hovoria, že jeho ekonomický program je nezlučiteľný so súčasnou situáciou. „Tsipras sľubuje raj na zemi bez obetí a akýsi zázračný návrat minulej prosperity. Presne ako Harry Poter,“ povedal pre taliansky denník La Stampa podpredseda vlády a líder strany Pasok Evangelos Venizelos.

cdAYh

Nepôjde hlavou proti múru

Kedysi Tsipras hovoril, že len čo bude pri moci, roztrhá memorandum na kusy. V posledných mesiacoch však už ukazoval miernejšiu tvár voči zahraničným veriteľom.

„Toto nie je Alexis Tsipras z roku 2010. Od posledných volieb sa rétorika Syrizy zjemnila. Tsipras sa pripravuje na fakt, že môže viesť vládu, a potrebuje dokázať, že je prístupný a flexibilný,“ povedala na jeseň pre Reuters Blanka Kolenikovová, analytička z IHS Global Insight po jeho návšteve západoeurópskych miest.

Tsipras odchod z eurozóny nechce, rovnako ako jeho voliči, a tak sa bude snažiť dohodnúť so západnými veriteľmi.

„Je ochotný diskutovať a využiť svoje schopnosti, aby sa našlo riešenie. Aby sa dosiahli kvantitatívne ciele krajiny, ale inými prostriedkami, nie šetrením a škrtaním,“ povedal pre Financial TImes jeho politický guru Alekos Flambouraris.

„Hoci Nemci často hovoria iné, on nepôjde hlavou proti múru,“ dodal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie