Denník N

Aj slovenský pop má rád istoty a nebo

Desmod a jeho líder Kuly. Foto - TASR
Desmod a jeho líder Kuly. Foto – TASR

Súdiac podľa použitej symboliky, nefascinuje Slovákov nič viac ako lietanie a pohľad na oblohu.

Prieskumy, témy z novín a bilbordov sú fajn, ale existuje ešte jeden spôsob, ako spoznať aktuálne nálady, starosti a pocity ľudí – pozrieť si, o čom sa spieva v popových hitoch, ktoré dokážu osloviť masy ľudí. Aký obraz duše Slovákov poskytuje pohľad na texty pesničiek, ktoré momentálne najviac znejú z rádia? Stručný prehľad kľúčových obrazov a tém:

– Istoty a bezpečnosť. Niektoré pesničky majú problematiku priamo v názve: Bezpečné priepasti, Naveky (obe Katka Knechtová), Iné to už nebude (IMT Smile), V dobrom aj v zlom (Zuzana Smatanová), Prístav nádeje (Elán). A vidno to aj v samotných textoch: „Svet býva zlý, myslím, že to viem, kým duša spí” (Knechtová). „V bludisku tajomstiev niet komu veriť/ s ranami na duši skús zostať celý” (Elán). Alebo „Blízko nás nie je strach/keď dobré v zlé sa mení/a to, že vieš pri mne stáť/si viac než zlato cením” (Smatanová).

– Nebo. Súdiac podľa použitej symboliky, nefascinuje Slovákov nič viac ako lietanie a pohľad na oblohu. Nocadeň spieva v pesničke Havran, že „pri tebe lietam, aj keď padám, dáš mi krídla a už len mavám“. Zuzka Smatanová vraví, že „ako oblohu vták ja potrebujem tvoj cit”. Katka Knechtová upozorňuje, že „tak málo si trúfame sa zdola dotknúť hviezd”. Kali (nie, nie ten Kali) sa vyznáva, že „zo dňa na deň zaj***lo mi jak j*** dneska holubom, v oblakoch staval som svoj vysnívaný zámok”. A aj Adam Ďurica oznamuje, že „iba jeden život s tebou mi celý nestačí, mi nestačí/lebo s tebou žiadne nebo sa nikdy nemračí”. A dalo by sa pokračovať.

– Boh a spol. Desmod sa v pesničke Anjel pýta: „Ty sa túlaš ako anjel hore dolu po nebi/povedz aspoň, ako tam je, oplatí sa dobrým byť?” „Myšlienky padajú z nôh/skaly búšia dolu z hôr/že vnútri nás poraní a opustí aj Boh,” spieva Katka Knechtová. Nehovoriac o tom, že vo vianočnom období všetci čakajú na Ježiška.

Zdá sa teda, že veľké témy, ktorými tento rok žila politika a spoločnosť a ktoré vidno aj vo volebnej kampani (bezpečnosť, „zhora“ dané hodnoty), majú svoj odraz aj v populárnej kultúre. Len škoda, že Majk Spirit je jediný, kto sa zatiaľ pustil do témy „Zbojník“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie