Denník N

V boxe čpavok zakázali, Hudáček ho vdychuje. Môže maskovať otras mozgu, varuje odborník

Reprofoto – RTVS.
Reprofoto – RTVS.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Počas druhej tretiny zápasu Slovenska proti Kanade si réžia všimla situáciu, ktorá mohla fanúšikov zaskočiť. Libor Hudáček prikorčuľoval ku striedačke, priložil nos k malej tmavej nádobe, vdýchol jej obsah, potriasol hlavou a vrátil sa späť do hry.

O čo išlo? Súdiac podľa obrázkov, ktoré v posledných rokoch vidíme v zámorských súťažiach, vdychoval Hudáček zmes čpavku, ktorá je známa intenzívnym zápachom a aj preto je v angličtine označovaná ako „smelling salts” (z angl. zapáchajúce soli). Hokejisti či hráči amerického futbalu látku využívajú v domnení, že nabudia organizmus a pomôžu mu k lepšiemu výkonu.

Môže však extrémne zapáchajúca zmes naozaj fungovať? Ak áno, prečo nejde o doping? A ak látka nie je zakázaná, mohla by pomôcť aj rekreačným športovcom?

Na otázky odpovedá Kristián Slíž, doktorand na Farmaceutickej fakulte UK v Bratislave, ktorý je zároveň zamestnancom Antidopingovej agentúry Slovenskej republiky. Slíž sa tiež výkonnostne venuje silovému trojboju, je reprezentantom Slovenska a medailistom z majstrovstiev Európy.

Aj v RTVS sa objavila krátka hokejová reportáž o čpavku, z ktorej mohol mať divák pocit, že ide o neškodnú látku. Odborník však upozorňuje, že aj pre profesionálov znamená riziko, nehovoriac o mladých ľuďoch či amatéroch, ktorí by chceli látku vyskúšať. Vysvetľuje tiež, prečo čpavok v boxe zakázali, ako ho vníma na súťažiach a prečo ho sám nikdy nevyužil.

Risk pre pár sekúnd

Slíž hovorí, že inhalačné soli amoniaku respektíve čpavku môžu mať z pohľadu zvýšenia výkonu určitý význam, aj keď naň vplývajú len nepriamo. Po nádychu totiž v nose a pľúcach stimulujú chemoreceptory, ktorých podráždenie vysiela signál do mozgu.

„Signál prechádza trojklanným nervom do predĺženej miechy, kde sú lokalizované respiračné centrá, tie sa aktivujú a vzniká inhalačný reflex. Jeho aktivovanie pre športovca znamená, že sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie