Denník N

Začiatok roka v kinách je výnimočne nabitý

Jennifer Lawrence v Joy.
Jennifer Lawrence v Joy.

Tri filmy nominované na Zlatý Glóbus, o ktorých ešte budeme počuť aj v súvislosti s Oscarmi, jedna snímka, ktorá bodovala v Benátkach a jeden horor z japonského lesa démonov.

Osem hrozných

Najskôr mu ukradli a zverejnili scenár a vyzeralo to tak, že Tarantino Osem hrozných ani nenakrúti. Pred decembrovou premiérou, krátko po tom, ako dostal hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy, unikol na internet, spolu s ďalšími dôležitými snímkami, aj samotný film, za čo sa hackerská skupina Hive-CM8 stihla už aj ospravedlniť. Podstatná časť filmu sa odohráva vo veľkej miestnosti drevenice, kde sa lovec odmien a jeho zajatkyňa spolu s ďalšími zvláštnymi mužmi ukryjú pred snehovou víchricou. V trojhodinovom zasneženom westerne, ktorého minutáž vôbec nepocítite, dáva Tarantino divákom všetko na čo sú od neho zvyknutí: napínavú konverzačnú drámu, do detailov vypiplané dialógy, ktorým nechýba humor, fantasticky napísané a zahrané postavy, viac či menej nápadné odkazy na iné filmy a dokonalá hudba, ktorú do filmu zložil Ennio Morricone.

https://www.youtube.com/watch?v=6_UI1GzaWv0

Joy

Oscarový režisér a scenárista David O. Russel siahol už po tretíkrát po hereckej kombinácii Jennifer Lawrence, Robert de Niro a Bradley Cooper. Joy je príbehom silnej a sebavedomej ženy, ktorej úspech je spojený s revolučným vynálezom „zázračného“ mopu. Úspech však zo sebou prináša aj závisť, zradu a nepriateľov, nielen medzi obchodníkmi, ale aj v jej vlastnej rodine. Napriek tomu, že snímka je inšpirovaná skutočnou vynálezkyňou mopu Joy Mangano, podľa slov režiséra nejde ani zďaleka o životopisný film.

Stávka na neistotu

Zábavný a smutný zároveň, poučný, dôležitý, neobyčajný, odvážny aj bezútešný. Tak sa o filme Adama McKaya vyjadruje kritika. Prvotriedne herecky obsadená snímka sa odohráva v období nedávnej finančnej krízy v Amerike, kedy bolo možné získať stopercentnú hypotéku bez ohľadu na to, či ju dokážete splatiť. A práve predpoklad, že ide o časovanú bombu, ktorá raz položí americkú ekonomiku, priviedol excentrického finančníka a ďalších troch podobných vizionárov k plánu, ktorý im mal priniesť obrovské peniaze, ak hypotekárna bublina praskne.

Čierne duše

Ako môže jeden nenápadný čin zničiť celú rodinu? Taliansky režisér a scenárista Francesco Munzi nakrútil snímku inšpirovanú skutočnými udalosťami o troch bratoch, ktorí sú nútení vrátiť sa na rodné vrcholky Kalábrie a popasovať sa s nevyriešenými záležitosťami z minulosti svojej zločineckej rodiny. Priekupník drog Luigi, podnikateľ Rocco a excentrický pasák kôz Luciano sa dostanú do problémov po tom, čo sa Lucianov syn a príslušník stratenej generácie kvôli banálnemu sporu dopustí aktu zastrašovania v bare spravovanom klanom rivalov. Z drobnej nezhody vyklíči konflikt, ktorý má vo výsledku rozmer antickej tragédie.

Les

Po úspešnom interaktívnom krátkom hororovom filme Take This Lollipop prichádza režisér Jason Zada s celovečerným debutom. Na úpätí hory Fudži v Japonsku sa nachádza les Aokigahara, ktorý je známy z japonskej mytológie, ako miesto spojené s démonmi, na ktoré ročne prichádzajú desiatky ľudí dobrovoľne ukončiť svoj život. Práve do tohto lesa sa vydáva mladá Američanka Sára hľadať svoje stratené dvojča. V lese, v ktorom podľa dôrazných varovaní nesmie opustiť vyšliapanú cestu, sa jej v noci pod vplyvom strachu začína rozpadať vedomie, je nútená čeliť rozhnevaným dušiam mŕtvych a bojovať o vlastné spasenie.

https://www.youtube.com/watch?v=6hW8hUcXR-A

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie