Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Pre všetkých, ktorým sa mália mačiatka na internete

Foto – TASR
Foto – TASR

1. Verbálne krosčeky. 2. Päť minút za hrubosť. 3. Trénerova zodpovednosť. 4. Predĺženie. 5. Do šatne.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka.

1. Verbálne krosčeky

Svojho času Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že za istých podmienok „veľké profesionálne spravované spravodajské portály, prevádzkované na komerčnej báze“ nesú zodpovednosť za nenávistné prejavy tretích osôb, ktoré sa na ich stránkach objavia a v primeranom čase nie sú odstránené (Delfi AS proti Estónsku).

V pondelok Veľká komora trinástimi hlasmi proti štyrom vo veci Sanchez proti Francúzsku pripísala takúto zodpovednosť aj politikom pôsobiacim na sociálnych sieťach, resp. rozhodla, že ak im ju pripíšu vnútroštátne súdy, nejde o zásah do slobody prejavu.

Úvodná poznámka teda znie, že štrasburský dohovor nevyžaduje nevyhnutne trestnoprávny postih politikov, ktorí svojím pôsobením v online priestore kultivujú xenofóbiu či nenávisť, ale ak takýto postih predpokladá vnútroštátna legislatíva, nezasahuje tým do politických slobôd. Táto legislatíva pritom podlieha podmienke dostatočnej jednoznačnosti a predvídateľnosti, čiže podmienke, že každý má vopred poznať hranice zákonnosti svojho konania.

Asi si nemusíme podrobne uvádzať všetky dôvody, pre ktoré je tento rozsudok relevantný aj pro domo. A nejde len o čerstvý spor medzi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie