Denník N

Vysvetľujeme: Čo sa deje s vaším hlasom po tom, ako ho vytiahnu z urny, a ako poslanci schválili zákon, ktorý nič nerieši

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vo štvrtok parlament veľkou väčšinou 95 poslancov schválil novelu volebného zákonníka, ktorú navrhol poslanec Republiky Eduard Kočiš. Novela do zákona zavádza novú povinnosť obciam – zverejňovať zápisnice z okrskových volebných komisií na svojich weboch.

Poslanci novelu schválili aj s chybou a čakali, či im prezidentka zákon nepodpíše, aby tú údajnú chybu stihli opraviť ešte do volieb, prípadne či podpíše a oni budú musieť chybu opraviť cez iný zákon.

Prezidentka vzápätí zákon podpísala a poslancom odkázala, že „opravou pochybenia parlamentu prezidentským vetom by prezidentka prekročila ústavou daný priestor pre dôvody a spôsob vetovania zákonov, pretože by si privlastnila zákonodarnú iniciatívu, ktorou nedisponuje“.

Čo sa teda vo štvrtok stalo? Vysvetlime si to postupne.

Strana Republika stavila vo volebnej kampani na taktiku spochybňovania integrity volieb. Už niekoľko mesiacov hovorí o riziku falšovania volieb a oprášila aj staré hoaxy o falošných hlasovacích preukazoch či o zapojení ESET-u do procesu sčítavania hlasov.

Ako sa ukázalo v Spojených štátoch či Brazílii, je to síce veľmi nebezpečná, no dobre mobilizujúca a aktivizujúca kampaňová taktika. Súvisí aj s celkovými hybridnými aktivitami podkopávajúcimi súdržnosť spoločnosti, jej dôveru v demokratické inštitúty, ako sú voľby, a teda aj legitimitu politických lídrov, ktorí z nich vyjdú.

V rámci tejto taktiky poslanci Republiky predložili do parlamentu návrh na zmenu volebného zákona, ktorý mal zlepšiť transparentnosť volebného procesu.

Návrh novely volebného kódexu. Zdroj – NR SR

Išlo o typický aktivistický návrh zákona. Bol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie