Denník N

Mladý brankár omdlel vo finále, keď bol kráľ na štadióne. Jeho tragický príbeh spojil fanúšikov City a United

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Bol to jeden z najštýlovejších brankárov medzivojnového obdobia, jeho životný príbeh však skončil tragédiou.

O Manchestri City, dnes jednom zo svetových veľkoklubov, sa dnes často hovorí, že „nemá žiadnu históriu“. To nie je pravda: pred druhou svetovou vojnou patril k popredným tímom na britských ostrovoch.

A bolo to aj zásluhou vynikajúceho brankára Franka Swifta, jedného z najlepších v histórii anglického futbalu popri Gordonovi Banksovi či Peterovi Shiltonovi.

Swifta dodnes uznávajú nielen fanúšikovia City, ale dokonca aj najväčšieho rivala Manchestru United, hoci za United nikdy nenastúpil.

Swift doviedol City k prvým veľkým úspechom: premiérovému triumfu v FA Cupe (v sezóne 1933/1934) a zároveň aj prvému víťazstvu v anglickej lige, vtedy ešte klasicky nazývanej First Division (v sezóne 1936/1937).

Za City hral dokopy sedemnásť rokov a fanúšikovia ho zbožňovali. V prvom rade bol výborným brankárom, ale mal aj cit pre vlastné predvádzanie. Chcel, aby mali ľudia z futbalu zábavu.

Ako brankár to robil rôznymi spôsobmi: napríklad ikonickým štýlom zákrokov, keď pri centroch bral loptu priamo z hlavy zakončujúceho hráča. Keďže mal veľké dlane, dokázal loptu chytiť aj do jednej ruky. Niekedy sa počas zápasov rozprával aj s fanúšikmi súpera za svojou bránou, ktorí sa mu často vysmievali, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Ofsajd

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie