Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Politici môžu dostať trest za komentáre ľudí v online diskusii, rozhodol európsky súd

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň, v dnešnom MediaBrífingu sa dočítate:

  • politici majú zodpovednosť za komentáre iných ľudí pod svojimi príspevkami na sociálnych sieťach;
  • umelú inteligenciu by sme mali regulovať, až keď spôsobí škody, myslí si topmanažér Microsoftu;
  • a ďalšie dôležité správy o médiách a internete.
Ilustrácia – F. S. s Midjourney

Politici majú zodpovednosť za komentáre iných ľudí pod svojimi príspevkami na sociálnych sieťach. Ak nenávistné vyjadrenia neodstránia, môžu dostať trest, rozhodol tento týždeň Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Verdikt pobúril ochrancov slobody prejavu, napríklad organizáciu Article 19, pretože môže spôsobiť mnoho problémov.

Viac informácií: Francúzsky politik Julien Sanchez, ktorý kandidoval do parlamentu za nacionalistický Národný front, zverejnil v roku 2011 na Facebooku neškodný príspevok o svojom oponentovi Franckovi Proustovi.

  • V diskusii ľudia napísali 15 komentárov, niektoré spájali moslimskú komunitu s kriminalitou a spomenuli aj Proustovu partnerku. Tá podala trestné oznámenie na Sancheza a autorov nenávistných komentárov.
  • Sanchez vyzval fanúšikov, aby boli v diskusii slušní, no žiadne problematické komentáre z diskusie neodstránil.
  • Francúzske súdy rozhodli, že Sanchez má zaplatiť pokutu 3000 eur a Proustovej partnerke ďalších 1000 eur ako náhradu nemajetkovej ujmy.
  • Politik sa následne obrátil na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP), ktorý teraz rozhodol, že francúzske vnútroštátne súdy nezasiahli do Sanchezovej slobody prejavu.

Prečo je to problém: Politik nebol odsúdený za nenávisť alebo za podnecovanie k nenávisti, ale za to, že nebol dostatočne ostražitý a nezasiahol proti komentárom iných. „Najkontroverznejší záver spočíva v tom, že aj neodstránenie nenahláseného nenávistného príspevku, ktorý reaguje na úplne legitímny status politika, môže viesť k politikovej trestnej zodpovednosti,“ vraví právnik Martin Husovec.

ESĽP podľa neho nedomyslel dôsledky takéhoto rozhodnutia. „Jedna vec je vystaviť politikov osobitnej zodpovednosti za opozdené odstraňovanie nahlásených príspevkov. Úplne iná je akceptovať, že držiteľ facebookovej stránky môže byť trestne spoluzodpovedný aj za tie komentáre, ktoré nijako nevyprovokoval, a na ktoré ani neobdržal žiadne oznámenie. V podstate sa tým vytvára očakávanie, že politik si má kontrolovať, čo mu na jeho stránke píšu ľudia, a reagovať na prípadne protiprávne konanie iných veľmi rýchlo. Práve tento druhý záver sa dá veľmi ľahko zneužiť na potláčanie slobody prejavu. Len si stačí predstaviť ako bezškrupulózni aktéri pridajú politickým protikandidátom stovky až tisíce komentárov, ktoré ešte prípadne nahlásia, a tým im spôsobia právne problémy,“ vysvetľuje Husovec.

Najabsurdnejšie na rozhodnutí ESĽP podľa neho je, že majitelia facebookových stránok majú ešte väčšiu zodpovednosť za obsah diskusií ako samotný Facebook.

Treba dodať ešte jednu absurdnosť – Sanchez bol potrestaný, že nezasiahol aj proti príspevku v diskusii, ktorý už deň po zverejnení vymazal samotný autor komentára. Isteže, proti nenávisti treba bezodkladne zasiahnuť, no je otázne, či musia používatelia sociálnej siete konať tak rýchlo.

Prečo je to dôležité: Verdikt sa týka politika, ale v praxi môžu byť spoluzodpovední za obsah diskusií všetci, ktorí využívajú sociálne siete na „profesionálne“ účely, teda aj firmy, značky, novinári či influenceri. Veď ESĽP už v roku 2015 rozhodol, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Mediabriefing logoMediaBrífing

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie