Denník N

Prečo bol Anton Srholec významný pre Slovensko? (anketa)

Foto - Konfederácia politických väzňov
Foto – Konfederácia politických väzňov

O slobodu neprestal bojovať ani v časoch, keď sa mnohí uspokojili s tým, čo máme. Osobnosti hovoria, ako sa budú pamätať na Antona Srholca.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Andrej Kiska, prezident

Dnes od nás navždy odišiel človek, ktorý nachádzal Boha v úsmevoch a dobrých činoch ľudí. Človek večne usmiaty a plný optimizmu. A to napriek všetkému príkoriu, ktorým v živote prešiel. Vždy, keď ma objal, cítil som silný stisk skutočného, obdivuhodného človeka. Otec Srholec nám zanechal svoju víziu nášho Slovenska. Vždy chcel, aby naša krajina bola skutočným domovom pre ľudí. Nie domom, z ktorého utekajú ľudia. Ale domovom, kde je teplo, otvorené náručie, ochota odpúšťať a poprosiť o prepáčenie. Česť a úcta Vašej pamiatke, otec Srholec. Ďakujeme, že ste naše Slovensko spravili lepším a krajším.

FICO-SITARobert Fico, premiér

Je mi veľmi ľúto, že nás opustila osobnosť verejného života pán Anton Srholec. Pokiaľ ide o verejný život, je to veľká strata a vyjadrujem úprimnú sústrasť všetkým pozostalým.

 

Bratislava, 30. 3. 2015. Ombudsmanka Jana Dubovcová. Foto N - Tomáš Benedikovič

Jana Dubovcová, ombudsmanka

Anton Srholec naplno využil celý svoj život na to, aby svet, z ktorého odišiel, bol oveľa lepším miestom pre ľudí ako ten svet, do ktorého sa narodil.

 

simeckaMartin Šimečka, editor týždenníka Respekt, predseda redakčnej rady Denníka N

Anton Srholec bol jednou z mála slovenských osobností, ktoré spĺňali našu predstavu o tom, akí by sme chceli byť, keby sme na to mali odvahu a vieru. Drvivá väčšina obyvateľov Slovenska sa mu v jeho láskavej múdrosti nikdy nevyrovná. Ale práve v tom, že sa už za svojho života aj po smrti stal pre nich nedosiahnuteľným – a napriek tomu veľmi dôležitým hodnotovým horizontom, spočíva jeho význam. Bez takýchto horizontov, ktoré tvoria významné osobnosti, akou bol on, je národ len bezradným davom jednotlivcov. Anton Srholec bol nielen vizionár moderného kresťanstva, ale mal aj nesmierny cit pre politiku. Jedného dňa v lete roku 1989, keď ešte vládol komunistický režim, prikvitol ku mne domov so skupinou nemeckých protestantských kňazov a aktivistov. Debatovali sme na záhrade o politike a úlohe cirkví a on vtedy svojim nemeckým priateľom povedal, že onedlho budú žiť nielen v demokracii, ale aj v zjednotenom Nemecku. Neveriacky krútili hlavou, že také niečo sa nikdy nestane. Lenže on mal pravdu.

hribŠtefan Hríb, šéfredaktor .týždňa

Je len zopár ľudí, bez ktorých si neviem predstaviť Slovensko. Jedným z nich je Anton Srholec. On, vždy ponižovaný a odsúvaný, komunistami aj vlastnou cirkvou, urobil zo svojho života zázrak, keď trápenie stále znovu premieňal na lásku. Je hriechom tejto krajiny, že on sám ju dostáva plným priehrštím až teraz. Anton, skláňam sa pred tebou a ďakujem. Budeme sa snažiť aspoň trochu ťa napodobniť. (na webe .týždňa)

kascakMichal Kaščák, organizátor festivalu Pohoda, člen redakčnej rady Denníka N

Tonko Srholec nie že bol, ale je významný pre Slovensko, pretože jeho láska k slobode je fantastická a inšpiratívna a neprestal o ňu bojovať ani v časoch, keď sa mnohí uspokojili s tým, čo máme, a on stále pokračoval ďalej. Bol to jeden z najsvetlejších, najotvorenejších, najprajnejších ľudí, akých som stretol vo svete a svojím spôsobom aj najliberálnejších v tom najlepšom zmysle slova. Mal rád ľudí, slobodu a doprial ju každému. Zároveň vedel, že je to krehká vec, o ktorú môžeme kedykoľvek prísť, a preto bol stále v strehu a stále aktívnym človekom. Pre nás a festival bolo veľmi dôležité, keď v roku 2010 začal spolu s Danielom Pastirčákom a Ankou Polckovou celebrovať ekumenickú omšu. Snažili sme sa o to už predtým, ale vždy tam bolo nejaké ale zo strany cirkvi. Potom prišiel Tonko a povedal, že nikoho sa pýtať nemusím, predsa prídem a tú bohoslužbu urobím. Odvtedy to bol a je záver nášho festivalu a ja si lepší záver neviem vôbec predstaviť.

Zvolensky2Stanislav Zvolenský, bratislavský arcibiskup

Správu o odchode dona Srholca do večnosti som prijal so zármutkom. S úctou a vďakou spomínam na všetko dobré, čo vykonal pre Cirkev i celú spoločnosť. Osobitne si vážim jeho prácu s ľuďmi, ktorí sa ocitli v ťažkých životných situáciách, neraz na okraji záujmu ostatných. Pamätám na neho v modlitbách i pri slávení svätej omše. Úprimne mu želám večné šťastie v Božej blízkosti.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Ľudmila Kolesárová, Dobrý anjel

Pretože bol výnimočný v každom smere, aj v profesionálnom živote, aj ako človek bol nesmierne múdry a pokorný a mohol by nám byť vzorom aj vo vzťahu k slobode, vo vzťahu k človeku, k pomoci akémukoľvek blížnemu a k neustálej láske ku všetkým ľuďom. Celý jeho životný príbeh v každom jednom bode môže byť pre nás veľmi inšpiratívny. Ako sa vrátil na Slovensko v čase, keď ho iní opúšťali, a ako sa vyrovnal s utrpením v čase komunizmu a aj so svojou alma mater cirkvou a aj s problémami, ktoré s ňou mal. Bude nám veľmi chýbať.

vandalPišta Vandal Chrappa, spisovateľ a hudobník

Anton Srholec bol recyklátor človečenstva. Odvrhnutých, opľutých, zabudnutých a zavšivených dokázal umyť, nachovať, ošetriť, dať im domov, láskavé slovo a ľudskú dôstojnosť. Chlapci bez domova mu odovzdali svoje nože, smútky, choroby a zúfalstvá. Takto poslúžil tisícke chlapov.

rothRobert Roth, herec

Som presvedčený, na základe svojej osobnej skúsenosti, že bol zosobnením Wojtylovej vety Nebojte sa. Slovo strach nemal vo svojom privátnom slovníku. Počas debaty, ktorú sme viedli medzi štyrmi očami o morálke, akoby otváral drobnučké privátne klietočky strachu, strach z nich vyletel, a tým tie klietočky stratili opodstatnenie. Taký mal ten rozhovor pre mňa význam. Kiež by mal taký prínos pre každého, s kým sa don António, ako mu hovorili, stretol a rozprával.

Magdaléna VašáryováMagda Vášáryová, poslankyňa

Bol to človek zocelený nepriazňou a nielen počas komunistického režimu, keď sedel dlhé roky v uránových baniach, kde musel pracovať. Je zázrak, že tak dlho zdravotne vydržal. Musel sa potýkať aj s nepriazňou cirkvi. Bol to človek, ktorý mal jasné morálne zásady, bol nezištný a ako kňaz spĺňal predstavu, čo má kňaz predstavovať. Preto je a bude pre Slovensko, cirkev, kresťanov, ale aj pre všetkých ľudí na Slovensku takým morálnym majákom.

lovas021Karol Lovaš, rehoľný kňaz a bývalý novinár

Nielen veriaci vyhľadávali múdrosť, pokoru a pokoj, s ktorými narábal ako s darmi určenými pre druhých. Po Bohu práve im venoval svoj život. Uveril v kresťanstvo, ktoré sa nežije v kostoloch, ale vonku za múrmi. (pre aktuality.sk)

kocur tasrMiroslav Kocúr, publicista

Životný príbeh Antona Srholca bol strhujúcim príbehom vernosti pravde, Bohu a ľuďom. Jeho kresťanský životný postoj spájal občiansku angažovanosť kresťana a kritické myslenie na slovenské pomery nezvyčajne otvoreným spôsobom. Hovoril verejne o spoločenskom dianí aj o často neveselej cirkevnej realite. Zo svojej perspektívy politického väzňa a kňaza, ktorý sa občiansky a sociálne angažuje, to bolo jedinečné. Jeho život predstavuje kresťanstvo ako príťažlivú a aktuálnu alternatívu aktuálne prázdneho náboženského ritualizmu a politického oportunizmu.


František MikloškoFrantišek Mikloško, bývalý predseda parlamentu

Celá história nám hovorí, že krajina, ktorá nemá proroka, je odsúdená do zajatia ducha. Anton Srholec bol prorok, ktorý vždy hovoril to, čo bolo treba povedať. To, čo on hovoril, nebolo podložené nejakým štúdiom ani intelektuálnym bádaním, ale celým životom. On hovoril z poznania srdca a zo svojich skúseností. V Antonovi Srholcovi odišiel prorok pre Slovensko, a v tom je tá chvíľa smutná, že sme stratili proroka.

kratochvilJakub Kratochvíl, fotograf, kameraman a publicista

S Antonom Srholcom som sa zoznámil ešte v .týždni cez Štefana Hríba. Stretol som sa s ním vtedy, keď odstúpil pápež. Natočili sme krátke video uňho doma, potom som sa s ním dohodol, že by som sa s ním chcel stretávať a točiť o ňom jeho každodennosť. Bol som uňho doma, strávil som s ním niekoľko dní, potom sme boli v jeho domove pre bezdomovcov, stretli sme sa na krste, bol som s ním na omši, kde odhalili pamätnú tabuľu pre tých, ktorí boli odsunutí zo Slovenska do gulagov. Potom sme raz išli na výlet do jeho rodnej Skalice. Vždy ma na ňom prekvapovala jeho pokora. Všetku svoju robotu robil úplne otvorene, bez nejakej zášti a zatrpknutia, na čo by v skutočnosti možno mal aj právo od Jáchymova cez mečiarizmus. Bolo s ním veľmi dobre, bol to prajný človek otvorený všetkému. Poznám málo takých ľudí. Dostával veľa darov, vždy to všetko dával ďalej. Bol aj vtipný. On nebol človek, ktorý rozprával, on robil. Vždy sa rýchlo zamyslel, čo môže pre to spraviť, a stále mal svoju tému, ktorú opakoval – spojená Európa a sloboda. To bolo preňho zásadné po tom všetkom, čo prežil. Robili sme akciu, kde sme na nábreží spravili symbolický ukrajinský cintorín. Zavolal som ho, či by tam neprišiel niečo povedať. Prišiel a z fleku povedal, prečo si treba vážiť ľudí, ktorí zomreli na majdane a bojovali za slobodu a Európu. Toto opakuje stále pri každom výročí.

Reakcie politikov na Facebooku a internete 

Milý Tónio, už sa Ti polepšilo! Poznal som Ťa od noci 26.4.1969, vysoko som si Ťa cenil a bránil. Ak bolo treba pomôcť, pochovať sebevraha, potešiť udrogovaného, zastať sa bezdomovcov, povedať za srdce chytajúcu kázeň, ľudia vedeli, za kým majú ísť. Vďaka Ti za všetko. (Jozef Mikloško, poslanec KDH)

Práve kvôli jeho kázňam som istý čas, ešte za starého režimu, chodil najmä do Blumentálu. Bol ozajstnou legendou už dlhé roky pred svojou smrťou, ale nikdy, nikdy si nepestoval žiadny kult osobnosti, skôr presne naopak. (Radoslav Procházka, Sieť)

Zomrel Anton Srholec. K tomu niet čo dodať. Odišiel drahý človek. Veril, že pôjde k Otcovi, a ja verím, že aj tak bude s nami. (Jana Šípošová, OĽaNO)

Pamätám si na jeho spiklenecký pohľad a pevný stisk ruky, mal som tú česť ho osobne stretnúť len raz. Česť pamiatke tohto veľkého človeka, nech odpočíva v pokoji. (Martin Poliačik, SaS)

Dnes odišiel do večnosti páter Anton Srholec. Celý svoj život stál na strane spravodlivosti – za komunizmu, za mečiarizmu, aj v posledných rokoch, keď prišiel podporiť protesty proti korupcii. Stál vždy na strane tých slabších a utláčaných. Nikdy sa nebál a nikdy nezaváhal. Pre mňa bol skutočným hrdinom. Dnes je už v nebi. (Daniel Lipšic, Nova)

Dnes zomrel jeden výnimočný človek. Ktorý sa nebál, mal obrovské srdce, bol láskavý, múdry, skromný. Ktorý bol vzorom pre nás v pokore a odpúšťaní. Hoci sme sa veľakrát stretli a rozprávali, neviem, či som sa mu dostatočne poďakovala za to všetko, čo urobil, akým povzbudením bol aj pre mňa, za to, že dával zmysel tomuto svetu, že napĺňal vieru skutkami. Takže teraz už len do neba – jedno veľké ďakujem. Páter António, budete nám veľmi chýbať. (Jana Žitňanská, europoslankyňa, Nova)

Odišiel môj dlhoročný priateľ, učiteľ a vizionár, don Anton Srholec. Táto správa ma hlboko zasiahla. Bol som ho v poslednom čase viackrát navštíviť v nemocnici. Som vďačný za každé slovo, úsmev aj radu, jeho skúsenosti a humor, ktorý ho neopúšťal ani v ťažkej chorobe. Som poctený, že som ho poznal osobne. Takéto osobnosti sa nerodia bežne. Bol výnimočný, hlboký a čistý človek. V mojom srdci zostane navždy ako spravodlivý medzi spravodlivými. (Ján Figeľ, predseda KDH)

Dnes nás opustil veľký človek. Anton Srholec patril na Slovensku k silným morálnym autoritám. Napriek tomu, koľko si za komunizmu pre svoju vieru a presvedčenie vytrpel, nezatrpkol, nezanevrel. Celý život pomáhal a myslím, že sa stal pre nás všetkých veľkým vzorom. Napriek tomu, že sú naše srdcia ťažké, tento veľký človek sa odobral sa na zaslúžený odpočinok, uctime si jeho pamiatku tým, že k sebe budeme dobrí. (Marian Faktor, KDH)

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Anton Srholec

Slovensko

Teraz najčítanejšie