Denník N

Počúvali sme chlapcov, ktorí nosia na tričku Andrewa Tatea. V mizogýnovi vidia novodobého rebela

Niektorí študenti, s ktorými sme hovorili, si dali vyrobiť tričko so svojimi hviezdami: zľava kanadský psychológ Jordan Peterson, mizogýn Andrew Tate, exprezident Trump, miliardár Musk a Andrewov brat Tristan Tate
Niektorí študenti, s ktorými sme hovorili, si dali vyrobiť tričko so svojimi hviezdami: zľava kanadský psychológ Jordan Peterson, mizogýn Andrew Tate, exprezident Trump, miliardár Musk a Andrewov brat Tristan Tate

Siedmich slovenských stredoškolákov sme sa pýtali, prečo majú za vzor bývalého kickboxera, ktorý označuje ženy za majetok muža.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Peter, Martin, Erik, Miro, Roman, Samo a Paľo oslávili osemnásť rokov. Všetci študujú na odborných školách v Trnavskom kraji. Majú rôzne záujmy i rôzne predstavy, čo by chceli robiť po tom, ako na budúci rok zmaturujú.

Jedna z vecí, ktorá ich spája, sú neskrývané sympatie k Andrewovi Tateovi – 36-ročnému britsko-americkému podnikateľovi, ktorého si médiá všímajú pre názory typu, že „žena je majetkom muža“, alebo pre jeho trestné stíhanie súvisiace s obchodovaním s ľuďmi.

Celosvetovo známeho mizogýna pred rokom a pol ešte nikto z chlapcov nepoznal. Dnes ho nosia vyobrazeného na tričkách, ktorých dizajn si sami navrhli. Na iných školách sa zase stáva, že niektorí chlapci pózujú na triednych fotkách s gestom spojených rúk, ktoré odpozorovali práve od Tatea.

Rozhovorom so siedmimi stredoškolákmi sme sa pokúsili lepšie pochopiť, prečo si za idola vybrali práve tohto bývalého kickboxera a dnes internetovú celebritu.

„Dokáže povedať veci, ktoré má na srdci, a nerieši, kto si čo o tom myslí,“ znie napríklad jeden z opakujúcich sa argumentov.

Komu to dokáže povedať?

Každému, kto sa vraj snaží obmedzovať heterosexuálnych mužov: raz sú to feministky, inokedy ekologická aktivistka Greta Thunberg, potom zas LGBTI+ komunita.

Aj takto sa dnes na svet môžu pozerať mnohí dospievajúci chlapci, nielen na Slovensku.

Pod vplyvom toho, čo im zobrazujú algoritmy sociálnych sietí, mohli uveriť, že z „normálneho muža“ sa postupne stáva ohrozený druh. Zatiaľ čo Tate z ich pohľadu tomuto trendu hrdinsky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mladí

Rodičovstvo

TikTok

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie