Denník N

Ako budú v referende hlasovať minister kultúry a organizátor Pohody

Foto - archív TASR
Foto – archív TASR

Pred referendom odpovedajú Marek Maďarič, ktorý hlasovať pôjde, a Michal Kaščák, ktorý zostane doma.

Marek Maďarič, minister kultúry, Smer

Zúčastníte sa 7. februára referenda, ktoré zorganizovala Aliancia za rodinu?

madaric

Referendum vychádza z občianskej iniciatívy, ktorá dokázala splniť náročné kritériá konania referenda. Som prekvapený, že aktivity občianskej spoločnosti sú zrazu dehonestované len z dôvodu nesúhlasu s nastolenými otázkami, ktoré navyše odobril Ústavný súd. Referenda sa zúčastním, ale nebudem odpovedať na všetky otázky rovnako.

Aké máte osobné vzťahy s homosexuálmi? Čo zvyknete hovoriť vašim dobrým známym, ktorí majú na konanie referenda a jeho otázky iný názor ako vy?

Sexuálna orientácia druhého človeka nie je pre mňa určujúca v medziľudských vzťahoch.

 

Michal Kaščák, hudobník, organizátor festivalu Pohoda

Zúčastníte sa 7. februára referenda, ktoré zorganizovala Aliancia za rodinu?

kascak

Nie. Ide o deti? Všetci sme niečie deti. Možno vydesím členov aliancie, ale homosexuáli sa rodia mužovi a žene. Ak by sme mali dotiahnuť ich ciele do konca, museli by sme zakázať deti. Súhlasím s ich tvrdením, že deti v tom majú jasno – žiadne dieťa na svete by nešlo vyhlasovať referendum o tom, že dvaja ľudia, ktorí sa majú radi, nemôžu svoj vzťah verejne potvrdiť. Sám som veriaci, toto referendum považujem za dezinterpretáciu kresťanstva. Prekáža mi, ak sa zaštiťujú deťmi alebo náboženstvom dospelí ľudia, ktorí chcú niečo presadiť; mali by mať odvahu vravieť za seba a chápať, že viera je osobnou vecou a totalitárne presadzovanie jedného videnia jej nesvedčí. Keďže v niektorých veciach sa považujem za konzervatívneho, pozdáva sa mi, keď niekto chce urobiť krok ku konzervatívnemu spôsobu života – týmto krokom je napríklad verejné potvrdenie svojho vzťahu a z toho vyplývajúca zodpovednosť. Je čudné, ak to homosexuálom chcú prekaziť ľudia, ktorí kritizujú prílišný liberalizmus spoločnosti. Tiež je čudné, že o homosexualite robia najväčší rozruch ľudia, ktorí kritizujú prílišný rozruch okolo nej. Je zvláštne, že štát sa nečinne prizerá, ako táto téma polarizuje spoločnosť; myslím, že si v tomto neplní svoju funkciu a politici túto situáciu doslova zneužívajú. Čerešničkou sú rôzne klamlivé tvrdenia Aliancie za rodinu – napríklad o adopcii. Proste, pripadá mi to celé ako ukážkové pokrytectvo. Mimochodom, po referende by sa mohlo aspoň jedno percento signatárov rozhodnúť ukázať aj činy namiesto sľubov a pokúsiť sa osvojiť si dieťa, potom by sme mohli zavrieť detské domovy – na Slovensku je do 5000 detí v domovoch, signatárov je viac ako 400.000 – 1 dieťa z domova tak pripadá na 80 podpísaných. Myslíte si, že sa medzi týmito ľuďmi, ktorí tak hlasno deklarujú svoju obavu o osud detí z domovov, nájde aspoň stotina takých, ktorí to myslia vážne a vedia okrem podpisu aj niečo konkrétne urobiť?

Aké máte osobné vzťahy s homosexuálmi? Čo zvyknete hovoriť vašim dobrým známym, ktorí majú na konanie referenda a jeho otázky iný názor ako vy?

Rovnaké ako s heterosexuálmi, závisí to od konkrétneho človeka, nemám „kolektívnovinné“ či „kolektívnonevinné“ vzťahy. Odpoveď na druhú časť otázky je vyššie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie