Denník N

Vývoj bojov (449. deň): Ukrajinci prvýkrát ukázali náš MiG-29 vo svojich farbách – ako vyzerá a akú môže mať úlohu

Bývalý MiG-29 slovenského letectva v ukrajinských farbách. Foto - ukrajinské letectvo
Bývalý MiG-29 slovenského letectva v ukrajinských farbách. Foto – ukrajinské letectvo

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Za Ukrajinu asi zabojuje viac našich migov, ako sme si mysleli.
  • Prečo je taká dôležitá osada Kliščijivka pod Bachmutom.
  • Ruské železnice sa nedajú poraziť, ale útoky na ne sa dajú využiť na oslabenie ruskej armády.
  • Mapa dňa – Bachmut
  • Videá dňa – slovenské migy; vykoľajený vlak; pešiaci cestou do bitky; zničené ukrajinské BMP; ešte zničenejší ruský MT-LB; pásový pohreb Rusov v Luhansku.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za štvrtok 18. mája. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Za Ukrajinu si asi zabojuje viac našich migov, ako sme si mysleli. Chvíľu to trvalo, ale konečne sa objavila prvá fotografia exslovenskej stíhačky MiG-29 v ukrajinských farbách. Respektíve s ukrajinským výsostným označením, pretože lietadlu zostala pôvodná slovenská kamufláž. A rovno asi najatraktívnejšia, akú kedy ktorýkoľvek slovenský mig nosil.

Celý je pomaľovaný vzorom z dvoch sivých farieb, ktorý pripomína pruhy na tigrej kožušine. V letectvách NATO existuje silná tradícia takzvaných tigrích letiek, čo sú elitné jednotky s právom pomaľovať svoje lietadlá tigrím vzorom. Samozrejme, slovenské letectvo malo vzhľadom na malé počty jedinú, ktorá si mohla takýto status nárokovať.

S tigrím motívom preto lietalo viacero našich MiG-29, ale tento je asi najznámejší. Na Slovensko sa dostal v rámci deblokácie ruského dlhu v roku 1994. Neskôr sme ho modernizovali na štandard MiG-29AS/UBS. Modernizácia spočívala v inštalácii západných komunikačných a identifikačných prístrojov, ktoré zas museli pred odovzdaním Ukrajincom podľa oficiálnych informácií vymontovať.

Vďaka pútavému sfarbeniu bola 1303 populárna medzi fanúšikmi letectva nielen na Slovensku. Často lietala na letecké dni do zahraničia a na internete sa dá nájsť nepreberné množstvo fotografií tohto stroja. Nasledujúca je z leteckého dňa v Malackách v roku 2021:

MiG-29 slovenského letectva. Foto – Roman Pataj

Z našich bývalých migov odstránili slovenské výsostné označenie už na Slovensku. Zo zverejnenej fotografie je zrejmé, že Ukrajinci

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie