Denník N

Ruskí trollovia písali deťom do četu Slava Rossii. Ako slovenská firma učí deti z Ukrajiny online

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Už týždeň po ruskej invázii spustila slovenská firma Soficreo online vzdelávanie pre deti, ktoré museli utiecť pred vojnou z Ukrajiny. Platforma School to Go teraz učí na diaľku vyše 200 ukrajinských detí, ktoré sa usadili po celom svete.

Riaditeľ firmy Adam Levrinc vysvetľuje, že budujú nový typ vzdelávania, a to „emergency education“, teda pohotovostné vzdelávanie. Nasadiť ho môžu v každej krajine, kde nastane kríza, od vojny až po prírodnú katastrofu.

„Keď deťom vybuchne škola, potrebujú rýchlo a dostupne základné vzdelávanie, ku ktorému zrazu stratili prístup. Aby vojna pre žiadne dieťa neznamenala, že sa nenaučí čítať, písať a počítať,“ tvrdí Levrinc. Časopis Forbes ho tento rok vybral do rebríčka 30 pod 30, v ktorom oceňuje úspešných ľudí mladších ako 30 rokov.

O deťoch z Ukrajiny na Slovensku sa po pár mesiacoch od vypuknutia vojny prestalo hovoriť. Ako sa tieto deti majú? Ako sa majú vaši žiaci?

Je pravda, že sa na to v spoločnosti postupne zabúda. Vidíme to aj na počte našich podporovateľov, dnes je takmer nemožné získať podporu od bežných darcov. Lenže ľudia na Ukrajine vojnu stále prežívajú. Naše učiteľky aj deti majú blízkych na fronte, je to pre nich stále rovnako živé. Snažíme sa preto popri vyučovaní budovať aj centrum psychologickej pomoci, aby sme im pomohli situáciu zvládnuť.

Ako vnímajú učiteľky z Ukrajiny, že Slovákov už nebaví počúvať o vojne a prispievať na pomoc Ukrajine? 

Nie je to pre ne ľahké. Ale myslím, že rozumejú situácii a snažia sa vypúšťať negatívne komentáre. Snažia sa sústreďovať na to, čo môžu zmeniť. Sú pre prácu extrémne zapálené, vnímajú to ako svoju misiu vo vojne. Nie každý bojuje na fronte, takto pomáhajú ukrajinskému národu svojimi zbraňami. Vojna funguje aj v kyberpriestore a aj u nás v škole sme riešili bezpečnosť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Školstvo

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie