Denník N

Vo výžive riešime každú hlúposť a uniká nám to hlavné – menej jesť a viac sa hýbať, vraví popularizátor vedy

Foto Deník N - Ludvík Hradilek
Foto Deník N – Ludvík Hradilek

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ľudia sú schopní do krvi sa pohádať o to, čo je „zdravšie“, po čom sa „viac schudne“, čo je väčší „jed“, ale to hlavné im uniká, hovorí český biológ a biochemik Adam Obr, ktorý sa ako popularizátor vedy zaoberá výživou a metabolickými procesmi spojenými s výživou.

V rozhovore tiež vraví, prečo nie je sladké ovocie zlo, ako funguje závislosť od cukru, ako môže byť alkohol niekedy prospešný a prečo nie je výhodné snažiť sa rýchlo schudnúť do plaviek.

V diskusii o rozhovore s imunológom Jakubom Abramsonom ste boli trochu na rozpakoch pri jeho konštatovaní, že cukor je jed. Samozrejme, že cukor nie je toxický v pravom zmysle slova, ale z dlhodobého pohľadu má preukázateľne negatívne účinky na organizmus. Prečo sa vám to nezdá?

Čo robí jed jedom?

Dávka.

Dávka. Správne. Možno sa dá povedať, že cukor je jed, ale zároveň treba povedať, pre koho, za akých okolností a v akej dávke.

Cukor vo forme glukózy má WHO na zozname základných liekov, napríklad v niektorých častiach Afriky stále zachraňuje životy.

Rozhodne. Ale my hovoríme o nás, v našich podmienkach, s našimi návykmi a stravovacími možnosťami, keď netrpíme podvýživou, skôr nadmernou konzumáciou.

Jasné. Len je dobré povedať to „ale“. Bez glukózy sa život nezaobíde, aj keď nie je nutné ju prijímať v potrave. Viem, že v tom rozhovore bol aj potrebný kontext, nevymedzujem sa voči tomu, len som opatrný pri týchto výkrikoch.

Chápem. Ale patríme k najobéznejším národom v Európe, cukrovka je na vzostupe, stále umierame najčastejšie na kardiovaskulárne choroby – a je fakt, že súvisia s výživou a vysokým príjmom cukrov. Keď otvorene hovoríme o tom, že nás „zabíja“ fajčenie, alkohol alebo drogy, potom by sme mali hovoriť aj o cukre.

Súhlasím, že je dobré upozorňovať na vysoké príjmy cukrov, ale asi treba začať s ujasnením si pojmov. Čo sú to sacharidy a čo je cukor.

Keď hovoríme o sacharidoch, hovoríme o veľkej škále látok, od jednoduchých až po komplexné. Z toho by som úplne vyčlenil

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Rozhovory

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie