Denník N

High 5ive: Ten, čo rozhýbal Morrisseyho. Andy Rourke z The Smiths a jeho basa

Basgitarista Andy Rourke. Záber z videa ku skladbe Barbarism Begins at Home.
Basgitarista Andy Rourke. Záber z videa ku skladbe Barbarism Begins at Home.

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

*

Slávu a pozornosť zožali hlavne jeho kolegovia. V britskej skupine The Smiths sa to krútilo hlavne okolo speváka Morrisseyho a gitaristu Johnnyho Marra. Oni tiež po rozpade slávnej kapely pokračovali v silných sólových kariérach. Ale ak by basgitarista Andy Rourke nezahral svoje linky, sexsymbol Morrissey by sa nemal do čoho vlniť.

Nenápadný majster štyroch strún nás práve predčasne opustil. Pripomeňme si ho skladbou Barbarism Begins at Home. Aha, ako pri nej rozhýbal kolegov. Rourke sa neskôr pridal k basovej superskupine Freebass, s Petrom Hookom (Joy Division) a Garym Mounfieldom (Stone Roses). Znela pritom esencia všetkých ich kapiel.

*

Načo čakať, či publikum príde k vám, keď môžete ísť za ním. A to tam, kde sa vždy vyskytuje – na ulicu. Kolektívu performatívneho divadla Royal de Luxe, ktoré vzniklo už pred takmer 35 rokmi, táto stratégia vyšla. Ich predstavenia po celom svete už videli státisíce ľudí. Ak k nim nepatríte, tu je malá upútavka na tento nevšedný súbor.

Najväčšiu pozornosť už roky priťahujú ich obrovské

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie