Denník N

Návod pre Roberta Fica, ako správne vysloviť meno Georgea Sorosa

Foto zo zabíjačky zverejnené poslancom strany Fidesz, na prasati je nápis On bol Soros. Foto – Facebook
Foto zo zabíjačky zverejnené poslancom strany Fidesz, na prasati je nápis On bol Soros. Foto – Facebook

Soroš, Sereš, Söröš, Šöröš…? Ako sa vlastne vyslovuje meno úhlavného nepriateľa Slovenska, ktorý stojí za všetkým zlým, čo sa v tejto krajine udialo, deje a bude diať? Ľahšie sa bojuje proti zlu, ak ho vieme pomenovať, preto prinášame návod pre slovenských patriotov.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď sa meno Georgea Sorosa v 90. rokoch objavilo v politickom boji na Slovensku, všetko bolo pomerne jasné. Väčšina slovenských voličov rýchlo pochopila, že americko-maďarský miliardár, ktorý je zhodou okolností aj Žid a ktorý chce vo východnej Európe pomáhať v budovaní otvorenej spoločnosti, môže znamenať pre Slovensko iba jedno: existenčné ohrozenie.

Táto časť slovenskej spoločnosti ľahko prijala výzvu Vladimíra Mečiara a spol., že treba odmietnuť, aby nám nanútili americko-maďarsko-židovskú otvorenú spoločnosť namiesto dobre známeho východného kastového systému. Meno Georgea Sorosa si rýchlo zapamätali – ale aby bolo jednoznačnejšie, že ide o Maďara (maďarského Žida), jeho meno ešte trošku viac pomaďarčili – tak sa stal Soros Söröšom.

V týchto zlatých časoch slovenského nacionalizmu Sorosovo meno veľmi efektívne spájalo maďarskú, židovskú a západnú hrozbu. Evolúcia nenávisti pritom úspešne pracovala s týmto menom aj počas ďalších troch desaťročí budovania slovenského typu demokracie.

Chlpatá obluda

Neviem, či si to Mečiar a jeho ľudia uvedomili, ale slovo Söröš v maďarčine (szőrös) znamená „chlpatý“. Netreba kresliť karikatúry o tom, ako škaredá, chlpatá obluda chce uniesť Slovensko, stačí vysloviť čarovné meno. Ak by vedeli, že ich naratív má aj takéto interkultúrne presahy, boli by určite veľmi spokojní.

Toto však nestačilo – kreativita slovenských nacionalistov 90. rokov nepoznala hranice. Prišla ďalšia verzia,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

George Soros

Robert Fico

Viktor Orbán

Komentáre

Teraz najčítanejšie