Denník N

Pozrel si zápasy pod Cígerom a všetko pomenil. Dnes má Ramsay rekord, hoci mu vraveli, že Slováci ho nebudú počúvať

Craig Ramsay. Foto – TASR; grafika N – P. K.
Craig Ramsay. Foto – TASR; grafika N – P. K.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Craig Ramsay prebral post trénera slovenskej reprezentácie v roku 2017. Svoj posledný zápas tesne predtým odohral Marián Hossa, na Mariána Gáboríka čakala posledná sezóna.

Z áčkových hviezd zlatej generácie zostal už len Zdeno Chára, ktorý však mal po štyridsiatke a za reprezentáciu už nenastúpil.

Hviezdy sa jednoducho minuli, vinou zlej práce s mládežou sme si nové nevychovali. Najlepším hráčom bol Tomáš Tatar, ktorý tiež nedosahoval úroveň Petra Bondru, Žigmunda Pálffyho, Miroslava Śatana, Hossu, Cháru či Gáboríka.

Úspešná minulosť bola za nami a nádejná budúcnosť v nedohľadne. Erik Černák hral ešte len v kanadskej juniorke, Martin Fehérváry v druhej švédskej lige, Juraj Slafkovský, Šimon Nemec a Filip Mešár mali ešte len trinásť rokov.

Bola to situácia, keď podľa mnohých slovenský hokej dosiahol dno. Vyvrcholilo to na MS 2017, keď tím vedený trénerom Zdenom Cígerom a kapitánom Vladimírom Draveckým nebol ďaleko od vypadnutia. Vinil sa za to bojkot viacerých skúsených hráčov pre nespokojnosť s vedením zväzu a voľbami prezidenta, no v skutočnosti sme už ani nemali veľa dobrých hráčov.

V tejto situácii oslovil Miroslav Śatan skúseného kanadského trénera Craiga Ramsayho, aby spolu s fínskym odborníkom Jukkom Tiikkajom naštartovali reformu slovenského hokeja. Ramsay pôvodne prišiel na rok či dva, no je tu stále.

Piatková prehra 3:4 s Kazachstanom po samostatných nájazdoch bola jeho 123. zápasom na lavičke reprezentácie; o jeden zápas prekonal Júliusa Šuplera s Jánom Filcom a stal sa slovenským rekordérom.

Aby mohol získať rekord, musel si najskôr získať rešpekt. Zo začiatku to nebolo ľahké: napríklad počúval, že slovenskej mentalite porozumie len Slovák, prípadne Čech.

Craig, máme problém, vynechal si reprezentačné stálice

Ramsay o svojej filozofii a zážitkoch na Slovensku vydal autobiografiu Šťastný chlapec, ktorú pripravil v spolupráci s Tomášom Kyselicom a Petrom Jánošíkom zo Slovenského zväzu ľadového hokeja.

Opisuje v nej aj jednu z prvých príhod na Slovensku. „Bol som v obchode a pristavil sa pri mne jeden pán, ktorý mi hovorí: ‚Ďakujem, že ste sem prišli a snažíte sa, ale na Slovensku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie