Denník N

Napriek podobnej skúsenosti bývalé kolónie Ukrajine zatiaľ veľmi nerozumejú

Mykhailivske námestie v Kyive kde je vystavená zničená ruská vojenská technika. Foto N - Tomáš Hrivňák
Mykhailivske námestie v Kyive kde je vystavená zničená ruská vojenská technika. Foto N – Tomáš Hrivňák

Vojna na Ukrajine potvrdila obavy Východoeurópanov. Podarí sa im teraz presvedčiť o ruskom imperializme aj globálny Juh?

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Čím bližšie k Rusku, tým je obraz jasnejší. Na nedorozumenia i poznatky upriamila pred dvomi týždňami pozornosť aj každoročná bezpečnostná konferencia v Talline pomenovaná po váženom prvom prezidentovi krajiny Lennartovi Merim.

Vo vzduchu bolo cítiť ľútosť. Vyššie postavení Nemci ľutovali chamtivosť a dôverčivosť svojej krajiny v posledných desaťročiach. Američania, ktorí sa v roku 2009 podieľali na nezvyčajnom a katastrofálnom „resete“ s falošne liberálnym ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom, kritizovali niekdajšiu toleranciu Západu voči kremeľskému militarizmu a násiliu. Teraz je jasné, hovorili, že tieto vlastnosti boli neoddeliteľnou súčasťou ruského systému od polovice 90. rokov. Francúzsky zástupca opakovane ubezpečoval svojich hostiteľov, že jeho krajina sa zaviazala k ich obrane; prečo boli výhrady prezidenta Macrona také nevyhnutné, sa neskúmalo. Švédi a Fíni, ktorí sa v posledných desaťročiach správali k pobaltským krajinám ako k neotesaným a hysterickým susedom, odsudzovali Rusko, chválili NATO a oslavovali novoobjavenú spoločnú regionálnu identitu.

Estónci sú príliš zdvorilí na to, aby sa chválili, ale len málo účastníkov pochybovalo o úsilí krajiny podporiť Ukrajinu (na vojenskú a inú pomoc poskytla viac ako jedno percento svojho HDP). Pozornosti neunikol ani tamojší vysoký obranný rozpočet smerujúci k trom percentám HDP). Myšlienka, že Rusko je inherentne a hlboko imperialistické, bola kedysi odmietaná ako baltská posttraumatická stresová porucha, no dnes je už bežná. Taká je aj myšlienka, že Ukrajina musí rozhodne vyhrať nielen vojnu, ale aj mier:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie