Denník N

Sme pravicová strana, máme pravicový program a sme na to hrdí

Opozičné strany sa hanbia priznať k tomu, že sú pravicové. Toto nie je cesta pre poctivú stranu napravo od stredu.

Autor je predsedom strany Demokrati Slovenska

Opozícia je na začiatku volebnej kampane v otrasnom stave. Strany, ktoré sa zvykli označovať ako stredo-pravé, sa pomaly hanbia samy seba označiť za pravicové. Skôr robia všetko pre to, aby sa čo najviac podobali Ficovmu Smeru. A čo sa opozičnej politiky týka, iba tak mierne, naoko hryzkajú, aby si vzťahy so Smerom veľmi nepokazili, lebo cieľom ich politiky je ľahnúť si s Ficom po voľbách do spoločnej postele.

Naša snaha o predvolebnú spoluprácu a spoločný predvolebný postup aspoň časti opozície bola odmietnutá a všeobecne prevláda programové prázdno a sekundovanie Ficovi v jeho hrách. Podčiarknuté je to čoraz otvorenejšou spoluprácou so Smerom aj v parlamente. Najokatejšie to predviedol Pavol Frešo pri voľbe predsedu NKÚ, ale nezaostal ani Bugárov Most pri podpore Fica pri zmene ústavy, čo bola čistá predvolebná podpora Smeru.

Toto nie je cesta, po ktorej by mala kráčať opozícia. Toto nie je cesta pre poctivú stranu napravo od stredu. Založili sme stranu, lebo sa nechceme na tento opozičný marazmus bezmocne prizerať. Prizerať sa na to, ako Smeru opozícia pomáha v betónovaní pozícií, prizerať sa na to, ako mu pomáha vyhrať voľby.

Strana Demokrati Slovenska – Ľudo Kaník je pravicová strana a na rozdiel od ostatných sa to nehanbí otvorene povedať a aj tak konať. Stojíme na princípoch a hodnotách, ktoré niekedy urobili zo Slovenska ekonomického tigra Európy. Máme za sebou skúsenosti z úspešnej realizácie veľkých reforiem, aj keď sme nová strana. Pretože v našej strane, na našej kandidátke ako jedinej sú ľudia, ktorí tieto reformy reálne pripravili a uskutočnili.

Taký je aj náš program. Reformný a odvážny. Prináša nové riešenia starých chronických problémov Slovenska, ktoré mnohí naoko chcú síce riešiť, ale nevedia ako. A tak počujete len všeobecné deklarácie, ale žiadne riešenia. My riešenia máme.

Prinášame spôsob zníženia odvodov pre zamestnancov aj zamestnávateľov o desať percent, ktoré zároveň zmení redistribúciu bohatstva v spoločnosti v prospech strednej a nižšej strednej triedy. Chceme pre tento cieľ zmeniť spôsob a systém zdaňovania zavedením nového transparentného a jednoduchého systému, ktorý drvivej väčšine podnikateľov a všetkým živnostníkom zníži náklady a všetkým zamestnancom zvýši ich čisté príjmy.

V zdravotníctve chceme zmeniť financovanie poisťovní tak, aby ich netransparentná tvorba zisku bola zmenená a väčšia časť týchto zdrojov bola presunutá do zdravotnej starostlivosti, k pacientom, lekárom a zdravotnému personálu. Navrhujeme aj spôsob zníženia zdravotných odvodov tým, že štát prestane byť príživníkom a začne platiť za svojich poistencov takú istú výšku poistného ako ostatní.

Máme návrhy na zmeny v prehnitom a nefungujúcom justičnom systéme. Budeme presadzovať zavedenie prvkov anglosaského súdneho systému, veď ten náš vôbec nefunguje. Tak prečo neprevziať to, čo účinne zabezpečuje vymáhateľnosť práva inde, vo vyspelých demokraciách, a je overené a funkčné?

Podrobne sa v našom programe venujeme školstvu, ktoré je zanedbané po mnohé roky. Ministri si tam len podávali kľučky a do systému sa vnieslo viac chaosu než koncepčnosti. Toto musí prestať. V programe navrhujeme mnoho zmien, z ktorých vyberám: platy učiteľov treba zdvihnúť o sto percent, a nech mi nikto nehovorí, že sa to nedá. Osnovy na všetkých stupňoch škôl treba prebudovať tak, aby zdolávali a vychovávali deti k porozumeniu princípov a podstaty fungovania slobodnej demokratickej spoločnosti, trhovej a slobodnej ekonomiky. Dnes to tak nie je.

Náš program má štyri priority. Výkonnú ekonomiku, kvalitné zdravotníctvo, moderné školstvo, spravodlivosť a bezpečnosť pre občanov. Zaoberá sa však aj ďalšími oblasťami: adresnou sociálnou politikou, kultúrou, pôdohospodárstvom. Je to otvorený dokument pripravený na spoločenskú diskusiu a na dopĺňanie o ďalšie dôležité riešenia a reformy týkajúce sa napríklad zmien vo volebnom systéme a mnohých ďalších. Vychádza zo štyroch základných hodnôt, na ktorých stojí naša strana a jej politika. Je to sloboda, demokracia, spravodlivosť, vlastenectvo.

V zmysle nášho sloganu Spolupráca, dôvera, kompetencia, úspech sa budeme snažiť pre tento program získavať podporu u voličov pravicovej orientácie. Lebo to je poctivý, zrozumiteľný a realizovateľný program pre voliča na pravo od stredu. Preto sme založili stranu. Aby sme vytvorili programový základ pre spoluprácu a spájanie síl a úspech pravice vo voľbách. Úspech pravicových voličov. Nie lídrov, ktorí sa hanbia sami seba označiť za predstaviteľov pravice. Pre tento cieľ ideme do volieb.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie